Банкеръ Daily

Финансов дневник

Спасиха две италиански банки със 17 млрд. евро

Италианското правителство прие указ за спасяване на две банки, застрашени от фалит-Банка пополаре ди Виченца и на Венето банка.

"Сумата на мобилизираните ресурси може да достигне 17 млрд. евро, но незабавните разходи на държавата са малко повече от 5 млрд. евро", каза пред журналисти министърът на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан след заседание на правителството, продължило едва 20 минути.

Падоан уточни, че 4.785 милиарда евро ще бъдат използвани за поддържане на капитализацията и укрепване на банковата група Интеза Санпаоло , която ще поеме здравия бизнес на Банка пополаре ди Виченца  и на Венето банка , а още 400 милиона евро ще бъдат покритие за гаранция.

Той увери, че двете банки ще работят нормално, когато отворят в понеделник. Предвидените още около 12 милиарда евро ще са за покриване на съмнителните задължения, които може никога да не бъдат изплатени, продължи министърът.

Премиерът Паоло Джентилони каза, че мерките, приети от правителството, са в пълно съответствие с правилата на ЕС за подпомагане на банки от националните правителства.

"Указът дава възможност да се стабилизира икономиката на областта Венето и да се запази икономическата дейност на нейните банки", които ще продължат да функционират в групата Интеза Санпаоло.

"Спасяването е в полза на притежателите на сметки, на вложителите, на хората, работещи в банките, в полза на икономиката на областта и в крайна сметка на доброто здраве на нашата банкова система", заяви премиерът Джентилони.

Facebook logo
Бъдете с нас и във