Банкеръ Daily

Финансов дневник

Спад на икономическото доверие в еврозоната до най-ниската точка от близо три години

Икономическото доверие в еврозоната спадна до най-ниската си точка от близо три години през юни, като промишлеността бе засегната от напрежението в световната търговия. Това показват днешните данни на Европейската комисия, цитирани от Ройтерс. Данните вероятно ще засилят позициите на онези от Европейската централна банка, които подкрепят облекчаването на паричната политика, ако инфлацията в блока не успее да се засили.

От Комисията заявиха, че основният показател за икономическо доверие е намалял до 103,3 пункта през юни от 105,2 месец по-рано. Показателят сега е най-нисък от август 2016 г.

Спадът през юни бе по-голям от очакваното и обхвана половингодишен период, в който настроенията намаляват всеки месец, с изключение на май - лош знак за здравето на икономиката на 19-те страни, които се борят със слабия растеж и ниската инфлация.

Изследването „вероятно ще засили решимостта на политиците в ЕЦБ да отслабят паричната политика през следващите месеци“, каза Джак Алън-Рейнолдс от консултантската компания Capital Economics.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви миналата седмица, че банката отново ще облекчи политиката, ако инфлацията не успее да се ускори, сигнализирайки за една от най-големите промени в политиката на осемгодишното му управление. Но не е имало консенсус сред лицата, определящи скоростта, за възможни нови действия, съобщиха източници по-късно.

В знак, че инфлацията не може да нарасне скоро, проучването на Комисията показа, че очакванията за нарастване на продажните цени в промишлеността и в търговията на дребно са понижени. Инфлацията в еврозоната бе 1.2% през май, далеч от целта на ЕЦБ от 2%.

Най-голям спад на доверието е регистриран в Германия, най-голямата икономика на блока. Италия, третата по големина икономическа сила в еврозоната, "печели" второто място по спад, заедно с Холандия. Доверието спадна и във Франция и Испания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във