Банкеръ Weekly

Финансов дневник

S&P понижи рейтинга на Русия

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия от "BBB" на "BBB -" .

"BBB -" е най-ниският рейтинг в категория, която инвеститорите обозначават като "инвестиционна". "Сложната геополитическа ситуация в Русия и Украйна може да доведе до значителен отлив на чуждестранен и местен капитал в руската икономика.

Излишъкът по текущата сметка на Русия ще се стопи до 2015 г., тъй като вносът надвишава износа, казват анализаторите, според които е възможно отслабване на рублата.

Валутните резерви, които според оценката на S&P са в размер на 450 млрд. долара, без 30 млрд. долара във валутни депозити в банки и валутните суапове на Централната банка, са достатъчни за покриване на 70% от външния дълг, включително корпоративния.

Руският икономически растеж през 2013 г. се забави до 1,3%, което е най-ниското ниво от 1999 г. Очакванията са за леко покачване до 2,3% в периода 2014-2017 г., но реалното вътрешно търсене вероятно ще остане слабо.

Ако геополитическото напрежение продължи през 2014 г., ще възникне значителен риск за забавяне на растежа до под 1%, сочи песимистичната прогноза на рейтинговата агенция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във