Банкеръ Daily

Финансов дневник

S&P анулира рейтингите на всички руски компании до 15 април

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" (S&P Global Ratings) обяви, че анулира рейтингите на всички руски компании до 15 април 2022 г., предаде ТАСС, позовавайки се на комюнике на агенцията.

В съобщението е отбелязано, че решението е последвало забраната от страна на Европейския съюз да се предоставят кредитни рейтинги на юридически лица, организации и органи, учредени в Русия. Забраната беше обявена на 15 март.

Това е причината "Стандард енд Пуърс" да анулира своите рейтинги на съответните емитенти до 15 април - крайния срок, определен от ЕС, се казва в съобщението на рейтинговата агенция, която на 9 март обяви, че спира търговската си дейност в Русия.

Междувременно руското финансово министерство съобщи, че изплатило напълно купона по еврооблигациите за 2029 г., дължим днес, като така е осъществило второ плащане в рамките на седмица, предаде Ройтерс.

Министерството посочи, че в руския национален депозитар са изпратени 65,63 милиона долара по плащането. Плащането на купона по суверенния дълг с падеж 2029 г. се обработва от инвестиционната банка "Джей Пи Морган Чейс" (JPMorgan Chase), според източници, цитирани от Ройтерс.

Миналата седмица Русия извърши две плащания по суверенни облигации, като така засега отхвърли съмненията, че е в състояние да обслужва външните си дългове след наложените й тежки санкции от страна на Запада заради инвазията в Украйна.

Русия е пуснала 15 международни облигационни заема с номинална стойност от 40 милиарда долара. Преди началото на войната около половината от тях бяха в ръцете на инвестиционни фондове извън страната.

На 28 март Москва трябва да изплати още 102 милиона долара, а на 31 март - нови 447 милиона. И двете плащания трябва да бъдат извършени в долари. Най-големият тест ще дойде на 4 април, когато предстои разплащане от 2 милиарда долара по главницата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във