Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Сосиете женерал" затваря 600 клона, за да намали разходите си с 450 млн. евро

Société Générale обединява двете си вътрешни банкови мрежи, затваряйки 600 клона и намалявайки разходите си с 450 млн. евро, съобщава "Файненшъл таймс". Идеята на френската банка изглежда е да се възползва от промените в потребителското поведение, предизвикани от пандемията. 

Френският кредитор заяви в понеделник, че ще комбинира основната си банкова мрежа на дребно с тази на дъщерното си дружество Crédit du Nord, в опит да намали разходите си с около 350 млн. евро до 2024 г. и 450 млн. евро до 2025 г.

Обновената мрежа за банкиране на дребно ще се разполага с около 1500 клона до края на 2025 г. - спрямо от 2100 днес. Банката не каза колко работни места ще бъдат загубени.

Ограничителните мерки за забавяне на разпространението на Covid-19, както и нежеланието на мнозина да се излизат навън по време на пандемията, ускориха преминаването към цифрово банкиране , което направи банковите ръководители по-уверени, че могат да свият клоновите мрежи.

Въпреки затварянето на почти 2500 клона през последното десетилетие, през 2019 г. Франция изпревари Испания като основен европейски пазар с най-голям брой клонове на глава от населението.

Société Générale очаква, че затварянето на клоновете ще даде тласък на дигиталното й банкиране. Прогнозата на банката е дигиталните й канали да достигнат до 4.5 млн. клиента до 2025 г. спрямо 2.5 млн. през тази година. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във