Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Сосиете женерал" ще икономиса още 600 млн. евро

Централата на "Сосиете женерал" в парижкия бизнес-квартал "Дефанс"

Ръководството на "Сосиете женерал" проучва начините да намали с 600 млн. евро годишните си разходи, свързани с дейността на френската банка в Париж. Това са част от усилията на компанията да върне доверието на инвеститорите и да повиши доходите. Анализът, наречен за вътрешна употреба "Ithaque" (бел. ред. - може да се преведе като "указание" или "авариен изход"), е започнал през юни, твърди запознато с въпроса лице. Все още не са взети никакви решения и целевият размер на спестените средства може да бъде променен, споделя още пожелалият анонимност източник.

Главният изпълнителен директор на "Сосиете женерал" - Фредерик Одеа, е под силен натиск да направи допълнителни икономии заради очакваното охлаждане на стопанството и на дори още по-ниски от сегашните лихвени проценти. Новите редукции ще бъдат съсредоточени върху съпътстващите парижки операции на банката и ще са в допълнение към провеждащото се преструктуриране на дейността й, при което трябва да бъдат спестени 500 млн. евро и съкратени 1600 работни места, главно в инвестиционното поделение. Въпреки известното поскъпване на акциите на "Сосиете женерал", пазарната им оценка все още е с около 8% по-ниска през тази година - доста по-лош резултат от 1.3-процентния спад на европейския банков индекс Stoxx 600.

Одеа, който ръководи френския кредитор повече от десет години, прави икономии и продава активи след полученото през януари изненадващо предупреждение за очаквано намаление на печалбите. Целта му е да съхрани водещата роля на банката в областта на бизнеса с производни на ценни книжа и да засили капиталовите й позиции.

"Сосиете женерал" е наела консултантската фирма "Бейн енд ко." да помага за идентифициране на пътищата за орязване на разходите с около една пета за услуги като информационни технологии, човешки ресурси и финансовия отдел. Течащото проучване може да наложи съкращаването на стотици допълнителни работни места в Париж. Банката работи също и с консултантската компания "Макинзи енд ко.", за да открие начини за подсилване на ключовите капиталови коефициенти и за да удовлетвори изискванията на анализа, познат сред персонала като "Optica".

Одеа изучава и опции за продажба на активи. "Сосиете женерал" разглежда варианти за бъдещето на своя бизнес Lyxor, управляващ 151 млрд. евро. Компанията претегля и възможността за раздяла с английското си поделение за частни банкови услуги и със скандинавските си лизингови операции за машини и съоръжения. Миналата година френският кредитор продаде белгийското си поделение за частни банкови услуги на холандската "АБН АМРО груп".

Facebook logo
Бъдете с нас и във