Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ СЕ ПРЕБОРИ ЗА СПЛИТСКА БАНКА

Банк Аустрия Кредитанщалт, която от ноември 2005 г. е в състава на италианската банкова групировка Уникредит, продаде хърватското си поделението Ейч Ви Би Сплитска банка на френската Сосиете женерал за около 1 млрд. евро. Споразумението за сделката е подписано на 20 април във Виена. Тя трябва да бъде одобрена от Националната банка на Хърватска и да приключи до края на юни тази година.
Сосиете Женерал е първата френска банка, която навлиза на банковия пазар в Хърватска. По време на наддаването тя се пребори с доста силни съперници - белгийската банка КВС, португалската Милениум ВСР, Национална банка на Гърция и полската РКО. Сплитска банка има активи в размер на 3.2 млрд. евро, 112 клона и 1112 служители. Към края на 2005-а тя е обслужвала 460 хил. дребни и две хиляди корпоративни клиенти. Консултант на французите по сделката беше германската Дойче Банк.
Уникредит бе принудена да продаде Ейч Ви Би Сплитска по нареждане на Националната банка на Хърватска от декември миналата година. Причината е, че след като купиха германската Ейч Ви Би груп, италианците щяха да контролират 30% от местния пазар на банкови услуги. Уникредит закупи Загребачка банка през 2000 г. и получи 24% пазарен дял, а две години по-късно Ейч Ви Би пое контрола върху Сплитска и върху 9% от местния пазар.
Мениджърите на Сосиете Женерал очакват материални резултати от присъединяването на Сплитска към съществуващите операции в Сърбия, Словения и Черна гора както за финансовите и дребните банкови услуги, така и за инвестиционното банкиране и лизинга на коли. В Сърбия французите присъстват чрез Сосиете Женерал Югослав банк, която има 52 клона; в Словения чрез банка SKB с 56 клона, а в Черна гора - чрез Подгоричка банка с 19 клона. Покупката на Сплитска превръща Югоизточна Европа в трети по значимост район от Стария континент за Сосиете Женерал след Чешката република (Комерчни банка с 346 клона и 1.5 млн. клиенти към 31 декември 2005 г.) и Румъния ( BRD - 326 клона и 1.7 млн. клиенти към 31 декември 2005-а).

Facebook logo
Бъдете с нас и във