Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СОСИЕТЕ ЖЕНЕРАЛ АТАКУВА РОСБАНК

Третата по големина френска банка Сосиете Женерал е готова да плати 1.7 млрд. щ. долара, за да овладее контрола върху руската Росбанк до края на 2008 година. Базираният в Париж кредитор съобщи на 28 септември, че се е съгласил да похарчи 317 млн. щ. долара, за да удвои дела си в руската банка на 20 процента.
Освен това Сосиете женерал обяви и плановете си да продаде акции за 2.4 млрд. евро на съществуващите си акционери. Маневрите на французите целят да разширят присъствието им на руския пазар, който предлага добри дългосрочни перспективи на растеж. БВП на Русия отчете 6.4% ръст през миналата година срещу 1.2% ръст на Франция. А и председателят на Сосиете Женерал Даниел Бутон говори руски.
Преди болшевишката революция през 1917 г. Росбанк е била водещ частен кредитор. Към 31 март тази година базираната в Москва банка има общи активи в размер на 8.3 млрд. щ. долара и собствен капитал от 875 млн. щ. долара. Тя е на второ място в Русия по брой на действащи клонове - над 700, които обслужват около 3 млн. дребни и 7600 корпоративни клиенти. В момента Росбанк е под контрола на холдинговата групировка Интеррос, която е собственост на руските милиардери Владимир Потанин и Михаил Прохоров.
Сосиете Женерал смята Русия за един от най-обещаващите пазари през идните години - заяви 56-годишният Бутон. - Банката с удоволствие ще си партнира с Интеррос, за да извлече максимална полза от потенциала за развитие на Росбанк.
От 1999 г. насам Сосиете Женерал е похарчила почти 8.5 млрд. евро за покупки в чужбина. Тази година французите придобиха хърватската Сплитска банка и попечителския бизнес на италианската групировка Уникредит. В момента Сосиете Женерал оглавява група кандидати, които наддават за 85% от Гуангдонг дивелъпмънт бенк - единадесетия по големина кредитор на Китай. Френската банкова групировка ще продаде почти 22 млн. акции по 108 евро всяка на акционерите си, като всеки от тях ще има право да получи по една нова за всеки свои съществуващи 20 ценни книги. От началото на годината насам цената на акциите на Сосиете Женерал се е повишила с 22%, което означава пазарна оценка от 55.6 млрд. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във