Банкеръ Daily

Финансов дневник

Sony създава фонд за закупуване на стартиращи компании с перспективни технологии

Sony се присъедини към групата на Daiwa Securities, за да създаде фонд за рисков капитал от над 20 милиарда йени (184,7 милиона долара), който ще помогне на компанията за потребителска електроника да използва перспективни технологии, разработени от стартиращи компании, информира Nikkei Asian Review.

Фондът ще бъде създаден чрез съвместно предприятие между Sony и Daiwa. Той ще позволи на Sony да инвестира в по-бързо развиващи се компании и да поеме по-големи дялове, отколкото компанията би могла да си позволи самa. Инвестиционните цели ще включват главно стартиращи фирми за информационни технологии в Япония и в чужбина.

Sony предвижда инвестиционни проекти от около десетилетие. От компанията имат интерес да купят дялове от няколкостотин милиона йени до няколко милиарда йени в компании, занимаващи се с роботика, изкуствен интелект, финтех и други сектори. Обмислят се придобивания на дялове в японски и чуждестранни компании.

Фирмите се стремят да търсят капитал от финансови институции, които изпитват затруднения в сегашната нисколихвена среда в Япония.

От 2016 г. Sony използва собствения си капитал, за да инвестира в над 40 компании, главно стартиращи на ранен етап.

Facebook logo
Бъдете с нас и във