Банкеръ Daily

Финансов дневник

SoftBank планира да даде заеми до 20 млрд. долара на служителите си

Японската SoftBank планира да даде заеми до 20 милиарда долара на служителите си, включително и на изпълнителен директор Масайоши Сон, за да закупят дялове във втория гигантски фонд за рисков капитал Vision Fund, заявиха запознати, цитирани от Wall Street Journal. Сон ще може да кандидатства за до 15 милиарда долара от общата сума.

SoftBank контролира Sprint Corp и други телекомуникационни компании. Тя стартира първия си фонд с 60 млрд. долара с подкрепа от правителствени инвестиционни фондове от Саудитска Арабия и Абу Даби и бързо завъртя технологичния пазар, като направи огромни инвестиции в Uber Technologies, WeWork, китайската компания за риболов Didi Chuxing Technology и в други компании. Предполага се, че новите усилия ще бъдат насочени към изкуствения интелект.

Заемите ще бъдат предоставени на около 400 служители, при 5% лихва.

Големите инвестиционни банки Goldman Sachs, Standard Chartered и японската Mitsubishi UFJ сигнализираха, че са готови да инвестират няколкостотин милиона долара във фонда. До момента се знае, че правителственият фонд на Казахстан ще вложи около 3 млрд. долара.

SoftBank преговаря с няколко пенсионни фонда и застрахователни компании, включително и с правителството на Тайван, за комбинирани инвестиции, които се надяват да надхвърлят 30 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във