Банкеръ Daily

Финансов дневник

Софиянци вече могат да плащат данък МПС за 2022 г.

Столичани вече могат да плащат данъка за автомобилите си за 2022 година, съобщиха от дирекция "Общински приходи" , съобщиха от дирекция "Общински приходи" на Столичната община. Гражданите могат да погасяват задълженията си във всеки от районните данъчни отдели на София, чрез посредници или онлайн, на адрес https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf .

Срокът за ползване на 5% отстъпка от данъка е 30 април. Отстъпката се прави, ако цялата дължима сума се внесе наведнъж. Ако предпочитате да плащате данъка на части, сроковете са: 30 юни 2021 г. - първа вноска, и 31 октомври 2021 г. - втора вноска.

През тази година местните данъци не са променени и са същите, както през миналата. Формулата, по която се формира данъкът, включва годината на производство, мощността и екологичния стандарт на колата.

По данни на дирекция "Общински приходи" в София до миналата година са регистрирани над 825 хил. моторни превозни средства, които подлежат на облагане с местен данък. Това включва мотоциклети, леки и товарни автомобили, моторни лодки, самолети и други.

Кампанията по плащане на местния данък недвижими имоти и такса смет ще започне през февруари, уточняват от Столична община.

Погасяването на местните налози става по реда на тяхното възникване. По закон, ако имате невнесени данъци за минали години, системата отчита първо тяхното покриване. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във