Банкеръ Weekly

Финансов дневник

София тъне в архитектурен хаос

Главният архитект на София Здравка Здравков (вдясно ) изслуша с внимание изложението на арх. Булев (в средата).

София се развива хаотично - не се отчитат ландшафтните връзки със съседните зони, магистралите се забиват в нея, вместо да я заобиколят отдалече, небостъргачи ни лишават от гледката към Витоша, археологията не се вписва добре в модерната градска среда, 24-те реки, които влизат в нея, не се използват за паркови зони... Това каза на изложба-дискусия в Дома на архитекта арх. Тодор Булев в присъствието на стотици гости, сред които главният архитект на София Здравко Здравков, икономисти, историци... Булев се обяви по принцип срещу небостъргачите, но след като интерес към строежа им има, определи няколко места за построяване на софийското сити. Той представи голяма триизмерна карта с точките на София, от които Витоша се вижда като на длан и заяви, че е престъпление тези величави гледки да бъдат закрити.

Булев разкритикува експонирането на разкопките пред ЦУМ, странния стъклен похлупак, липсата на достъпност, изолирането им, при което по изключение някой слиза сред тях. Неговото становище е, че съществуващите улици е трябвало да слязат на нивото на артефактите, а и да се оформи един съвременен културен център.

"Отдавна трябваше да се помисли не само за околовръстното, но и за по-широк периметър около София, който да изтегли транзитния трафик далеч от нея. Сега магистрала "Марица" ще се забие в кръговото на Люлин и оттам ще разпределя транзита, който така или иначе ще образува тапи", предупреди архитектът.

Тодор Булев разви и една стара своя идея да се прокопае тунел под Рила, който да свърже пряко столицата със ски центровете Боровец и Банско. По думите му, така ще се преодолее безсмислената обиколка на Витоша, което ще спести около 100 км път.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във