Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СОФИЯ ЩЕ СЕ ЕВРОПЕИЗИРА С ПОМОЩТА НА СВЕТОВНАТА БАНКА

С новата градоустройствена стратегия, която разработва Столична община заедно със Световната банка, София може и да заприлича на модерен европейски град. В първата консултативна среща за бъдещото развитие на столицата, състояла се на 3 май, участваха Стефан Софиянски и главният архитект Стефан Янев, представителят на Световната банка у нас Томас О'Брайън, работни групи на международната финансова институция и общината. Цялостната стратегия ще бъде готова до края на годината, а реализирането й ще отнеме шест години. През втората половина на 2001-а ще се проведе публично обсъждане, чрез което ще се търси обединяване на възможно най-широк кръг обществени интереси и отразяването им в плановете за модернизирането на града.
Част от проектите, включени в стратегията, ще се реализират с инвестиции на частния сектор, а общината ще участва с апортна вноска, поясни Софиянски. За инфраструктурата се очаква финансиране от Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка, Световната банка, от предприсъединителните фондове на Европейския съюз и по програми на Пакта за стабилност. Столичният кмет смята, че големите кредитни институции могат да работят по-активно с общините: При нас проектите се изпълняват по-бързо. Имаме по-пряк контакт с хората и по-ефективни механизми да повлияем, когато искаме да ускорим един процес.
Софиянски подчерта, че ще се търсят начини за избягване на държавните гаранции при отпускането на кредитите заради трудния процес на получаването им и заради политическия фактор, който, по думите му, има допълнително утежняващо влияние. Той не пропусна и третата възможност за финансиране на проектите - чрез емитиране на облигации.
Конкретно проектите ще засягат транспортната схема на София, въвеждането на система за контрол на трафика, изграждането на спортно-развлекателни комплекси и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във