Банкеръ Daily

Финансов дневник

София пак е с най-висок кредитен рейтинг в България

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" /S&P Global Ratings/ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на града - BBB със стабилна прогноза, който е равен на рейтинга на България, съобщи заместник-кметът по финансите на Столичната община Дончо Барбалов.

Въпреки пандемията от COVID-19, която продължи и през изминалата година, българската столица продължава да има по-стабилни икономически показатели от средните за страната, добра ликвидност, диверсифицирана местна икономика и ниска безработица. Сред основанията на S&P да потвърди прогнозата за развитието на града е и спазваната от екипа на кмета Йорданка Фандъкова финансова дисциплина, посочва Барбалов.

София има най-високия кредитен рейтинг за България“, каза Фандъкова. Тя подчерта, че от миналия декември София е част от системата на държавните финанси и основна част от общинските средства са в БНБ, което гарантира стабилност и повече прозрачност.

Екологията, борбата с климатичните промени, чистотата на въздуха и дигитализацията са основен фокус, които се интегрира във всичките ни проекти, каза кметът на Столичната община.

"Екологичният транспорт е ключов за подобряване на качеството на въздуха в София. Затова и строителството на метрото е мой личен приоритет, чието разширение не допуснах да спира. През последните 2 г. пуснахме първите 12 км. от новата трета линия, а догодина продължаваме изграждането на още 3 км“, каза Фандъкова.

Тя акцентира върху модернизацията на градския транспорт със закупуване на електробуси с нулеви емисии. В София вече се движат 65 електробуса и се очакват още 52, както и 25 нови трамвая. "Целта ни е градският транспорт да бъде комфортен и удобен за хората. Затова започнахме първо с новите превозни средства, а вече сме готови и с нова електронна система за таксуване“, допълни Фандъкова. "Буферните паркинги са друга стъпка, която дава възможност на гражданите да не използват колите си за пътувания в центъра на града. Тази година отрихме 3 нови буферни паркинга, а вече работи и програма за изграждане на паркинги в кварталите“, обясни кметът на София. Разширяването на Южната дъга и участъци от третия градски ринг помагат за облекчаване на трафика в града.

Facebook logo
Бъдете с нас и във