Банкеръ Daily

Финансов дневник

Societe Generale: Сливанията между банките имат смисъл в Европа

Главният изпълнителен директор на френската банка Societe Generale Фредерик Оудеа заяви, че сливанията между големите европейски кредитори "имат смисъл" и вероятно ще започнат, след като бъдат премахнати "основните пречки" за консолидиране на сектора, съобщава Financial Times.

Г-н Оудеа разговаря с журналисти от Financial Times две седмици след като Deutsche Bank и Commerzbank се отказаха от преговорите за сливане, като заяви, че интегрирането на двете най-големи банки в Германия ще бъде доста трудно и скъпо.

Европейските конкуренти като ING, UniCredit, BNP Paribas и Societe Generale се разглеждат като потенциални кандидати за придобиването на Commerzbank. Анализаторите твърдят, че секторът е узрял за консолидация, посочвайки конкурентен и фрагментиран пазар и среда с ниски лихвени проценти, която компресира маржовете на печалба на банките.

Директорът на френската банка, който отказа да коментира спекулациите за Commerzbank, заяви, че консолидацията в сектора би имала смисъл в дългосрочен план. Той добави, че това е възпрепятствано от националните разпоредби относно капитала и ликвидността, както и от различна правна рамка за закони за несъстоятелност в различни страни от блока.

Докато еврозоната постигна напредък в банковия съюз в области като единен надзорен механизъм и единен орган за преструктуриране, бавният напредък в други области означава, че проектът остава недовършен. "Решихме да прегледаме пълния набор от дейности и да се съсредоточим върху това, къде имаме определено предимство".

От Societe Generale се ангажират с широкообхватно преструктуриране, което ще доведе до елиминиране на 1600 работни места и намаляване на разходите с 500 млн. евро. Причина за това са слабите финансови резултати в инвестиционното поделение на банката. Акциите на банката са паднали с една трета през изминалата година, което е слаб резултат в сравнение с повечето конкуренти.

Междувременно, като част от преструктурирането, Societe Generale пренасочва бизнеса си към глобалните пазари. "Решихме да преразгледаме пълния си спектър от дейности и да се съсредоточим върху това, къде имаме определено предимство", каза г-н Оудеа в презентация пред инвеститорите и анализаторите във вторник.

Банката се стреми да укрепи позициите си в инвестиционни решения за различни активи и да увеличи своя дял от финансирането, като същевременно затвори някои области, включително извънборсовите стоки и търговията със собствени средства. Тя съкращава както подразделението си за първокласни услуги, така и своите операции с фиксиран доход и търговия с валута.

Като част от плана си за ускоряване на растежа на онлайн банкирането, Фредерик Оудеа каза, че Societe Generale си е поставила нова цел -  увеличаване на клиентската база на Boursorama от 1,8 милиона души към момента до повече от 3 милиона до 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във