Банкеръ Daily

Финансов дневник

Societe Generale се раздели с бизнеса си в Полша за 372 млн. паунда

Френската банка Societe Generale е продала бизнеса си в Полша (Eurobank) на Bank Millennium за 372 млн. британски лири, съобщава агенция "Ройтерс", отчитайки, че финансовата институция допълнително намалява експозицията си в Източна Европа. Сделката е свързана и с плановете на португалския собственик на Bank Millennium - BCP (Portuguese Commercial Bank), да намери нови области за растеж.

Societe Generale е една от банките с най-ниски оценки в последните европейски стрес-тестове. Затова тя разпродава свои активи в опит да се фокусира върху основния си бизнес. Както "БАНКЕРЪ" вече писа, през август френската банка обяви, че ще продаде Експресбанк в България на унгарската група OTP (собственик на банка ДСК). Societe Generale ще се раздели и с бизнеса си в Австрия. 

"Ройтерс" отбелязва също така, че раздялата с активите в Полша ще доведе до намаляване на рисковите активи на френската банка с 2 млрд. евро.

Анализаторите отчитат, че стрес тестът на ЕБО е с ограничен ефект за Societe Generale и други френски банки, тъй като "капиталовите позиции са се подобрили съществено от последния тест". Те отчитат още, че сделката е добра сделка и за португалската BCP. 

Сделката се очаква да приключи през първата половина на 2019 година. Споразумението все още е предмет на одобрение от полския регулатор за финансовите пазари KNF и антимонополните власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във