Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Сочни бонуси във финансовия надзор

Две и половина заплати са получили за миналата година КФН-шефовете

S 250 fddaab94 3275 4442 ad47 628ad9f6bc91

Тринадесета, четиринадесета и половина, петнадесета заплати са получили като бонуси за добра работа през миналата година  ръководителите на Комисията за финансов надзор, констатира проучване на  „БАНКЕРЪ“. Средната  сума на човек  от ръководството е около  30 000 лева. Така финансовият надзор се нареди до отличниците работяги  от Националната агенция за приходите и Националната здравно-осигурителна каса.

Както стана ясно, в НАП са  раздадени  над 30 милиона лева бонуси през миналата година.Като се има предвид, че в НАП се трудят 7792 души, на чиновник се падат средно по 3 900 лева лева ДМС (допълнително материално стимулиране). Бонусите в Националната здравно осигурителна каса са далеч по-скромни – през 2019 година са похарчени 2 454 712 лева.

В КФН обаче бонусите са върху много тлъсти заплати. Преди да си тръгне от поста на 1 март миналата година, председателката на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова обяви публично възнаграждението си - 13 146 лв. на месец. Наследникът й Бойко Атанасов едва ли е променил нещо по този пункт. Така топ надзорникът се разписва за около 10 средни работни заплати на месец. (Това сочи националната статистика, чиито данни показват, че за декември миналата година средната заплата по трудов договор е била 1349 лева.)

Заместник-председателите на надзорната комисия  вземат по 12 003 лв. на месец.

Според вътрешните правила на Комисията бонусите не могат да надвишават 30% от възнаграждението, научи  „БАНКЕРЪ“. В края на всяко тримесечие  надзорната управа се събира и определя бонусите за изминалия период. Досега нямало случай в някое  тримесечие да не са раздадени  бонуси, но те винаги били под летвата от 30 на сто.

Исторически първият скок във възнагражденията на надзорниците се е случил  в  края на 2017-а година. С промени в закона за КФН се възприе заплатите на петимата комисари да не бъдат по-ниски от средните за мениджърите в частния сектор в застрахователните , в пенсионните и в инвестиционните компании, но и да не са  по-високи от заплатите на ръководството на БНБ. Преди това за длъжността председател  на КФН по закон беше предвидено възнаграждение на сума  90% от заплатата  на председателя на парламента, която беше към 5000 лева. Последва  скок с над 200 процента.

Тогава  КФН обяви  още, че според новите правила средното възнаграждение на директорите на дирекции в специализираната администрация ще възлезе на 5133 лева. Актюерите, на които ще се разчита да вдигнат ефективността на застрахователния надзор, ще получават средно по 4500 лева. Средното основно възнаграждение на главните експерти е определено на 2893 лв.,  старши експертите да получават  по 1989 лв., а  младши експертите  -  по  1472 лева.

Как се стигна до законовото обогатяване?

След като пое поста на председател нав средата на 2016 г., Караиванова реши да реформира бюджетирането на институцията, така че тя да се издържа единствено от такси за бизнеса и да не получава субсидия от държавния бюджет. В края на 2016 г. нейният план се натъкна на пречки в парламента, но тя успя да прокара идеята си в края на миналата година, когато влязоха в сила промените в закона за КФН. А 2018 г. е първата година, в която институцията  се е издържала само от такси, като бюджетът й е почти двойно по-висок от миналогодишния - близо 19 млн. лв. спрямо около 11 млн. лв. за 2017 година. Към момента институцията вече е събрала 11.5 млн. лв., а  до края на годината предстоят още две вноски от страна на бизнеса.

Преди „новата ера“ КФН "трошеше около 10 млн. лв. годишно. Половината - за заплати, една четвърт - за вноски към европейските надзорни органи , в които членува, и още толкова за издръжка, в смисъл - плащане на сметки.

После общата сума почти се удвои За целта таксите трябваше да скочат двойно, че и тройно. Което най-тежко сега  понасят  пенсионните дружества, които ще трябва да осигурят 2/3 от парите. До януари от всяко пенсионно дружество се събират по 15 000 лв. на година плюс по 7500 лв. за всеки управляван фонд. Според проекта обаче годишната такса "надзор" за по-големите дружества може да достигне и да надмине 2 млн. лева. Твърдата ставка е 100 000 лв., към нея се добавят 50 000 лв. за всеки отделен фонд, който пенсионната компания управлява, а отделно КФН иска да прибира и "плаващ процент" от събраните пенсионни вноски. Около 1/3 от приходите поемат застрахователите.

До редакционното приключване на броя така и не стана ясно дали бонусите на редовите служители в КФН са що годе адекватни на материалните стимули, с които шефовете им са с... самонаградили.

Facebook logo
Бъдете с нас и във