Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Собственикът на"Банка ДСК" се готви за експанзия

Най-голямата унгарската банка - OTP Bank, която е и собственик на "Банка ДСК", обмисля да закупи пет банки до 2019 година. Това съобщи главният изпълнителен директор на финансовата институция Шандор Чани пред информационната агенция Bloomberg. От думите на Чани става ясно, че ОТР ще търси възможности за придобивания и в България.

Изпълнителният директор заяви, че докато някои европейски банки са притиснати от новите капиталови изисквания, OTP се готви за такъв режим на работа от две десетилетия, изчаквайки подходящи условия, за да се възползва от възможностите за сливания и придобивания в банковия сектор.

Унгарската група планира в рамките на две години да вложи 1 млрд. щ. долара в разширяването на присъствието си в Централна и Източна Европа. През последната година банката вече осъществи три сделки в сектора. През май погълна хърватската Splitska banka, през юли придоби румънската Banca Romaneasca, а на 4 август приключи сделката за сръбската Войводянска банка. 

Очакванията са в резултат от придобиванията делът на генерираните от чужбина приходи на банката да нарасне до 70%, при положение че сега нивото е 45 процента.

"Сделките на OTP помогнаха на акциите й да достигнат десетгодишен връх от 10.600 форинта преди месец, преди да отстъпят до 9.895 форинта в петък. За годината акциите все още записват ръст от 18%“, коментира Чани. Той допълни, че по пазарна капитализация банката е най-голямата в Унгария.

Главният изпълнителен директор на групата посочи още, че дивидентът на банката ще се повлияе от придобиванията. По-висока сума ще бъде изплатена, ако банката не успее да изразходва средствата, предназначени за разширяване.

Банката вероятно ще обяви своята политика за дивидентите след публикуването на резултатите за третото тримесечие.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във