Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СОБСТВЕНИК НА КАПИТАЛБАНК ИСКА НОВО РАЗСЛЕДВАНЕ

Остър сблъсък между обвиняемите по делото за фалита на КАПИТАЛБАНК и техните защитници се разрази по време на третото поредно заседание в Софийския градски съд на 13 март. Изненадващо за всички участници в делото бившият собственик и изпълнителен директор на обявената през 1998 г. в несъстоятелност банка - Ангел Първанов, поиска от съдебните заседатели да го прекратят и да върнат случая на прокуратурата за доразследване. Първанов заедно с бившите изпълнителни директори на фалиралата институция Александър Леков и Валентина Манолова са обвинени в безстопанственост по чл. 219 от Наказателния кодекс за неправомерно отпуснати заеми.
Бившият собственик и изпълнителен директор на КАПИТАЛБАНК Ангел Първанов произнесе пред Софийския градски съд пространна реч, в която заяви, че правата му на граждани са нарушени. Аргументът му бе, че Европейският съд в Страсбург се е произнесъл, че решението на БНБ за отнемане на лиценза на банката е неправомерно. Първанов добави, че по линия на чл.231 от Гражданскопроцесуалния кодекс неговите адвокати вече са поискали от Върховния касационен съд да отмени решението за КАПИТАЛБАНК. Подсъдимият обаче не представи документи, с които да докаже своите твърдения. Пък и според юристи, които твърдят, че са виждали решението на съда в Страсбург, в него не се коментира дали действията на БНБ по отнемането на лиценза на КАПИТАЛБАНК са законосъобразни, или не. Съдът в Страсбург е заявил единствено, че акционерите на обявената в несъстоятелност кредитна институция са били неправомерно лишени от съдебна защита срещу решението за отнемане на лиценза. Според влезлия в сила през 1997 г. Закон за банките у нас обаче отнемането на лиценз и налагането на санкции върху кредитните институции не подлежи на обжалване. Тази клауза бе записана, за да се избегнат продължителните съдебни дела, които собствениците на затворените от БНБ банки водеха срещу решенията й.
Искането на Ангел Първанов за прекратяване на съдебния процес и връщането на делото за доразследване от прокуратурата обаче срещна пълно неразбиране от страна на адвокатите на Леков и Манолова. С пълно основание те опонираха, че процесът срещу техните клиенти се води вече осем години и според тях е крайно време те да разберат виновни ли са в нещо, или не. Адвокатите на Леков и Манолова заявиха, че не виждат смисъл делото да се връща в изходна точка и отново да чакат осем или повече години за присъди.
След като изслуша Ангел Първанов и адвокатите на Леков и Манолова, съдебният състав констатира, че не е открил да са допуснати процесуални нарушения в хода на разследването и затова няма да прекрати делото. На следващото заседание, което ще се проведе през юни, ще бъдат разгледани всички нови доказателства, които Ангел Първанов ще представи. Каквито и да са те обаче, СГС едва ли ще промени решението си да доведе процеса докрай и да излезе с присъди. Много е вероятно тримата обвиняеми да чуят дали са виновни, или не още до края на 2006 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във