Банкеръ Daily

Финансов дневник

Собствениците на бизнес сгради настояват за кредитни и данъчни облекчения

Асоциацията на собствениците на бизнес сгради в България предлага мерки за облекчаване на икономическите щети от COVID-19 в сектора.

Една от тях е  въвеждане на държавен мораториум за плащанията на главници по кредити – с продължителност 9 месеца за всички длъжници, чийто бизнес е засегнат от блокирането на стопанския живот. Предложението им включва запазване на всички договорени условия по кредитите – лихви, такси, срокове и други – непроменени за срока на отсрочване на кредитите.

Освен това асоциацията настоява за временно освобождаване на собствениците на недвижими имоти от данък недвижими имоти за 2 месеца – за периода април-май 2020 г., както и за отстъпка в размер 25% от плащането на дължимия данък недвижими имоти и такса смет за тези, които изплатят цялото си годишно задължение през периода на извънредното положение. 

Предложенията им се допълват от освобождаване на собствениците на бизнес имоти, които имат забрана за извършване на стопанска дейност, от такса битови отпадъци за срока на обявеното извънредно положение, както и намаляване на местния данък за прехвърляне на имоти на 1% за период от 6 месеца. Те препоръчват и намаление на нотариалните такси с 50% за сделки, свързани с покупко- продажба на имоти.

Предложенията им се базират на насоките на Европейската централна банка за прилагане на подобни инициативи на търговските банки, както и добрата регулация и капитализация на българския банков сектор, които не биха поставили финансовите институции в тежко положение в случай, че се съгласят с предложените мерки.

"Наемателите в бизнес сградите са пряко засегнати от блокирането на икономиката и пряката невъзможност да се извършва икономическа дейност, както и очакваното дълго възстановяване след икономическия шок, поради широкия му ефект върху всички икономически партньори на страната", аргументира се асоциацията.

„Съзнаваме сериозността на предизвикателствата, пред които сме изправени, както и отговорността за вземаните решения. Готови сме да участваме чрез наши представители в обсъждане на мерките, насочени към преодоляване на последствията от кризата и запазване и възстановяване на икономическата активност“, казва председателят на асоциацията Таня Косева-Бошова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във