Банкеръ Daily

Финансов дневник

Снишаване за лихвите

Лихвите ще се запазят ниски за неопределено дълго време, прогнозира подуправителят на БНБ Калин Христов. В икономиките на страните от еврозоната и на България има дълбоки структурни проблеми  - например, застаряващото население и все по-малкото работна ръка.

Тук е мястото да припомним, че от средата на миналата година, та до преди месец едни и същи мантри как лихвите ще започнат да растат  повтаряха и експертите от  ЕЦБ, а и тези от БНБ, както и водещи български банкери. Но нещата  си остават  на фаза "предсказания".

У нас спестяванията в банките растат, реформи липсват, а лихвите са ниски. Тогава изкушението да се отпускат кредити става все по-голямо, с което и рискът за последващото им необслужване, категоричен е Христов. „Ниските лихвени проценти, реални, за дълго време размиват – по отношение на оценка на кредитния риск, какво е устойчиво и какво не. При близки до нулата лихви всичко е устойчиво“, казва той.

Според Калин Христов Европейската централна банка, която освен поддържането на много ниски лихви, стимулира икономиката и  чрез изкупуване на дългови книжа, и чрез евтини заеми за банките. Това са инструменти, които ще поддържат сегашното ниво на лихвите, но няма да решат проблемите, категоричен е Христов.

Преди дни ЕЦБ примиренчески заяви, че е отворена за намаляване на лихвените проценти при икономическия спад. „Ако инфлацията и растежът се забавят, намаляването на лихвените проценти ще е оправдано", напомни  източник, запознат с дискусиите за паричната политика на ЕЦБ. Друг източник споменава като причина за подобна стъпка  евентуално по-нататъшно увеличение на стойността на еврото. Това би намалило възможностите за износ на компаниите от валутната зона. Те все още страдат от последиците от международните търговски конфликти. Вътрешните  източници  поясняват, че обменният курс от 1,15 долара за евро ще бъде все още приемлив, а ниво от 1,20 долара ще бъде критичното равнище.

ЕЦБ категорично обяви, че няма да променя лихвите поне до лятото на 2020 година. В същото време обаче ръководителят й  Марио Драги добави, че паричните власти са започнали дебат за евентуално намаляване на лихвените проценти или за нови покупки на облигации, за да повишат инфлацията.

Междувременно Тръмп отново атакува Фед, че лихвите са твърде високи. Лихвеният процент на Федералния резерв е твърде висок и политиката на количествено затягане е "абсурдна", тъй като инфлацията в САЩ е "много ниска", обяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в Туитър. "Те нямат представа!", атакува той централните банкери.

Освен това другите валути, особено еврото, се обезценяват спрямо долара, което поставя американската икономика в неизгодно положение, подчерта президентът, визирайки "препълването" с туристи на някои от известните европейски забележителности. "Това е така, защото еврото и другите валути се обезценяват спрямо долара, поставяйки САЩ в много  неблагоприятно положение.

Президентът многократно критикува централната банка на САЩ за повишаването  на лихвените проценти. Той посочи, че политиката на Фед е "много, много разрушителна" по отношение на икономическия растеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във