Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СМЕНИХА ШЕФА НА БТК

Мартин Щауб е новият главен изпълнителен директор на БТК. Той ще заеме креслото на досегашния шеф на телекома Денис Уолах
Оценяваме усилията и ангажираността на г-н Уолах, под чието ръководство фокусът на компанията беше насочен към потребностите на клиентите. Денис Уолах въведе висок стандарт за управление и аз бих искала да му благодаря за неговата отлична работа и да му пожелая успех в бъдещите му начинания, заяви председателят на управителният съвет на БТК Джоана Джеймс. Официалният мотив за освобождаването на Уолах е, че договорът му е изтекъл. Което е изненадващо при твърденията, че са много доволни от работата му. Под негово ръководство БТК пусна мобилния си оператор Вивател, открити бяха нови центрове за денонощно приемане на обаждания на клиенти, продължи и цифровизацията на мрежата.
Под сурдинка се говори, че причините за смяната са лошите финансови резултати на телекома през миналата година. Тогава печалбата му се сви до 138.8 млн. лв. при положение че година по-рано тя бе над 253 млн. лева. Сривът е най-вече заради разходите записани в графата други, които от 162 млн. лв. през 2004-а са нараснали до 264 млн. лв. през 2005-а. Другият сериозен неуспех на Уолах бе откритата война с Комисията за регулиране на съобщенията. На два пъти през тази година БТК не успя да прокара пред регулатора предложените от него цени, което сериозно обърка плановете й. Сега тази сложна задача остава в ръцете на швейцареца Мартин Щауб.
Щауб има над 20 години опит в областта на телекомуникационните и информационните технологии. Завършил е Цюрихския университет и университета в Харвард. От януари бе главен директор Пазари на фиксирани услуги в компанията. Преди това е работил като независим консултант в областта на информационните и комуникационните технологии, както и за швейцарски и германски фирми, предлагащи телефонни услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във