Банкеръ Daily

Финансов дневник

Сменя ли ИТН курса във финансите и икономиката?

При втория си опит да наложи правителство на малцинството в 46-ия парламент "Има такъв народ" предложи две нови фигури начело на Министерството на финансите и Министерството на икономиката. Предложението на ИТН за министър на финансите е Пламен Данаилов, а за министър на икономиката - Десислава Димитрова. 

Пламен Данаилов е завършил финанси и счетоводство и контрол в УНСС. Има над 20 г. опит на висши управленски длъжности в големи международни компании. Управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги. Данаилов е депутат от 23-ти район в София в настоящия и предишния парламент. В 45-ото Народното събрание той бе вносител на предложението за начало на процедурата по избор на нов управител на БНБ, който да наследи Димитър Радев, чийто мандат изтече на 15 юли.

От досегашните му медийни изяви става ясно, че Данаилов иска плавно присъединяване към еврозоната - според него не трябва да се бърза, т.е. първо да достигнем средноевропейските нива на доходите, за да няма шок. Пламен Данаилов се е обявявал за запазване на плоския данък, но и за въвеждане на минимален необлагаем доход, както и за семейно подоходно облагане - в по-дългосрочен план.

Основната разлика с политиката, представена от предишното проектоправителство на ИТН, е, че Николай Василев искаше България да се присъедини към еврозоната възможно най-скоро и планираше намаляване на данъците -  на плоския данък и данък печалба на 9%, както и намаляване на ДДС от 20 на 18%, а за сектор туризъм - на 5 процента.

Колкото до бюджета, вероятно лидерът на ИТН Слави Трифонов ще очаква от Данаилов да поддържа консервативна политика - на ниски дефицити и свиване на разходите, без трупане на дълг.  Като аргумент за различията с финансовия министър от служебното правителство Асен Василев, в неделя Трифонов изтъкна, че му бил "много ляв" и искал да тегли заеми, а неговото виждане било да се харчи, когато има излишък.

За министър на икономиката в проектокабинета на Пламен Николов е предложена Десислава Димитрова, председател на Съвета "Кръговата Икономика - Зелената Алтернатива за България". Според информация на сайта на организацията, тя е сертифициран експерт по Кръгова икономика от Michigan University, USA и Wageningen University, Netherlands, с над 15 години международен опит в областта на кръговата икономика и хранително-вкусовата промишленост. Управител и собственик е на млада компания в аграрноиновативния сектор в България.

Очакванията са, че ако тя поеме Министерството на икономиката и стане принципал на Българската банка за развитие (ББР) няма да предприеме стъпки към нейната приватизация. Това бе идея на предишния кандидат за премиер на ИТН - Николай Василев, от която впоследствие партията на Слави Трифонов като че ли се отказа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във