Банкеръ Daily

Финансов дневник

Служебното правителство стопира процедурата за Бюджет 2022

Служебното правителство се събра на извънредно заседание в неделя (12 декември). Обсъден е напредъкът по процедурата за държавния бюджет за 2022 г. и  кабинетът е приел доклад на финансовия министър Валери Белчев по темата. 

В доклада на Белчев обаче е констатирана "необходимостта от преустановяване на съгласувателните процедури по законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. и по другите проекти на актове на Министерския съвет, свързани с него, предвид връчения на 11 декември 2021 г. от президента на Република България мандат за сформиране на редовно правителство на най-голямата парламентарна група в 47-то Народно събрание, който беше веднага реализиран, и предстоящото гласуване на структурата и състава на Министерския съвет от Народното събрание на извънредно заседание на 13 декември 2021 г. и предложената нова структура на Министерския съвет от мандатоносителя".

Практически служебният кабинет стопира процедурата по придвижване на законопроекта за държавен бюджет с оглед идването на ново редовно правителство. Това е потвърдено и от съобщението на пресслужбата на Министерския съвет, че в понеделник в 15.00 часа в Гранитната зала на правителствената сграда ще се проведе официалната церемония по приемственост в изпълнителната власт.

Ще припомним, че в петък (10 декември) изготвеният от екипа на Валери Белчев проектобюджет за 2022 г. бе публикуван на страницата на Министерството на финансите. Според проекта на Белчев в средносрочен план се предвижда дефицитът по КФП да достигне 5.1% от БВП през 2022 година. 

Коалиционните партньори, които излъчиха редовен проектокабинет, се договориха бюджетът за 2022 г. да бъде приет до края на януари. Те поясниха, че проектът на Валери Белчев няма как да бъде гласуван, тъй като трябва да се отчете новата структура на изпълнителната власт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във