Банкеръ Daily

Финансов дневник

Служебният министър на финансите представя актуализацията на бюджета

Министърът на финансите Асен Василев ще проведе днес Трети Обществен съвет, който ще бъде посветен на проекта за актуализация на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., подготвен от Министерството на финансите. 

Още преди около месец министър Асен Василев обяви, че се подготвя актуализация на бюджета, която ще бъде внесена в 46-то Народно събрание.

Заради очакваното преизпълнение на плана за приходите - между милиард и милиард и половина, финансовият министър съобщи, че съответно и в разходната част на бюджета могат да бъдат заложени допълнителни разходи от порядъка между милиард и милиард и половина. "Без това да наруши дефицита", обясни министър Василев. Заложеният в настоящата финансова рамка бюджетен дефицит от 3.9% от брутния вътрешен продукт няма да се променя.

С тези пари евентуално може да се подсигури осъвременяване на пенсиите още тази година и да се използват за нови мерки при потенциални ограничения на бизнес активността заради нова вълна от Covid-19.

Съветът е в продължение на инициативата на министъра за провеждане на Обществени съвети към министъра на финансите, които целят да осигурят максимална прозрачност на публичния дебат за разходването на бюджетните средства, обявиха от финансовото министерство.

В дискусията на Третия Обществен съвет по темата за актуализацията на бюджета са поканени да участват представители на министерствата, ангажирани в процеса по актуализацията, икономисти, членове на национално представените работодателски и синдикални организации и на неправителствения сектор.

Брифинг за медиите не се предвижда. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във