Банкеръ Daily

Финансов дневник

Служебният кабинет ще внесе Бюджет 2022 в новия парламент

Служебният премиер Стефан Янев увери, че се работи по Бюджет 2022 и финансовият закон ще бъде внесен в новия парламент след изборите на 14 ноември и след конституирането на 47-ото Народно събрание. 

Държавата изпадна в деликатна ситуация, тъй като реално бяха изпуснати сроковете в бюджетната процедура за публикуването на финансовата рамка, общественото й обсъждане и приемането й от Министерския съвет. Ако парламентът по някаква причина не успее да приеме бюджета за следващата година, тогава държавата ще трябва да започне 2022 г., харчейки месечно 1/12 от размера на миналогодишната рамка, което ще е безпрецедентно.

"Това, което ние ще предложим, ще бъде достатъчно консервативно, но и достатъчно отворено като възможност, за да може партиите в парламента да определят приоритетите при харченето на парите", успокои премиерът Янев в петък (12 ноември).

Ден по-рано служебният финансов министър Валери Белчев поясни, че бюджетната рамка за следващата година е готова и предстои да бъде внесена в Министерски съвет. По думите му причината за мълчанието около бюджета за следващата година са предстоящите избори, тъй като темата не бива да се политизира.

"В момента работим и сме подготвили базовия сценарий, предвидили сме определени политики, кои със социален, кои със политически характер. Но не искаме да политизираме въпроса. Ако започнем сега да спорим по политики ще дадем само храна на политическите кампании", обясни Валери Белчев.

Преди дни икономисти и финансисти споделиха, че има реална опасност да влезем в новата година без бюджет заради многото политически неясноти. Според тях обаче влизане в новата година без бюджет е вариант на пожар, който крие рискове и затова трябва да бъде последният възможен. 

Предварителните очаквания са, че ще се върви към намаляване на дефицита.

"Предвижда се дефицитът да намалее през 2022 г., тъй като повечето от спешните мерки ще бъдат прекратени и се планират по-големи постъпления от ЕС, включително от Плана за възстановяване, за финансиране на по-голямата част от прогнозното увеличение на публичните инвестиции. Очаква се дългът на държавното управление да бъде около 26.7% от БВП през 2021 г. и да остане около това ниво след това", заяви Европейската комисия в своята Есенна макроикономическа прогноза за България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във