Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Служебният финансов министър - с един заместник

S 250 d8a975c5 9223 45eb 9609 c881fa30a4db

Ръководният екип на Министерството на финансите при служебния кабинет на Огнян Герджиков се поразреди и ще остане с един заместник- министър. Единият досегашен заместник - Кирил Ананиев, стана служебен министър на финансите, а другият - Фейзи Бекир, се оттегля. По информация на в. "БАНКЕРЪ" на такава длъжност остава само Маринела Петрова, която и досега бе заместник на Владислав Горанов. Всъщност формулата един министър - един заместник-министър е доста оптимална управленска конструкция за Министерството на финансите при служебен кабинет, който ще управлява страната в рамките на три месеца - до провеждането на парламентарни избори. Не е без значение в случая фактът, че Кирил Ананиев има огромен опит и в управлението на ведомството, и на бюджета. По своята същност той е един от най-старите бюджетари и е живата история на това ведомство. Така че всички административни и финансови дейности, свързани с управлението на държавните финанси вътре в страната, са му добре познати. Освен това Ананиев ще разполага с вече приет и добре структуриран бюджет и единствената му задача в случая е да не се отклонява от утвърдената му рамка и да се погрижи приходните администрации да не се отпускат и да не загубят ефективността си.

Плюс в случая е, че в сегашната ситуация държавата разполага и със солиден фискален резерв - по тази сметки в БНБ има над 11 млрд. лева. А в банковата система няма напрежение. Това са все благоприятни обстоятелста, които липсваха при предишния служебен кабинет, когато финансов министър бе Румен Порожанов.

Изненади в мандата на сегашния служебен кабинет не се очакват и по отношение на външните финанси. Напрежение би могло да възникне чак в средата на годината, когато настъпва падежът на външната облигационна емисия от 970 млн. евро, пласирана преди пет години от Симеон Дянков. Но по презумпция дотогава трябва да има редовно избрано правителство. Ако това не стане, ще има следващ служебен кабинет, който може... да е в същия състав.Тези съображения предполагат до средата на годината Министерството на финансите да проявява пестеливост по отношение на държавните харчове и да запази фискалния резерв на сегашното му равнище. Причината е, че в сега действащия закон за бюджета (което е негов недостатък) не е предвидено емитирането на нов външен дълг и затова единственият източник за погасяване на облигациите на Дянков е фискалният резерв.

Важен елемент в поведението на служебното финансово ведомство е работата с Европейската комисия и с нейните структури. Това е доста специфична дейност, от която понякога зависи фискалната стабилност на държавата. Точно с нея е натоварена заместник-министърът на финансите Маринела Петрова. Тя бе назначена на този пост през юли 2016-а, на който замени Карина Караиванова, след като бе избрана за председател на Комисията за финансов надзор.

По мнението на външните експерти Петрова е изключителен професионалист, изградила се е в Министерството на финансите. С издигането й на позицията заместник-министър се запазва добрата практика ведомството да се опира на своите вътрешни кадри. Това, че не е ангажирана с политически партии и експертният подход към работата прави Петрова изключително подходяща за ръководните длъжности във всеки един кабинет, независимо дали е служебен, или е избран от Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във