Банкеръ Weekly

Финансов дневник

“Служебният” бюджет се разклати

ГЕРБ и ДПС, ако можеха да се вземат само по “сходство в характерите”, без да плащат “данък обществено мнение”, досега щяха да са го направили.


Президентът Росен Плевнелиев е задължил финансовия министър в назначеното от него служебно правителство Румен Порожанов да организира консултациите по проекта за актуализация на държавния бюджет за тази година. След отказа на някои от политическите сили "запознаването" с проекта ще бъде на коляно - партия по партия, прогнозират хора от финансовото министерство.


 

"На мен ми се обади заместник-министър Кирил Ананиев и ми предложи участие "на живо". Аз обаче поисках да ни бъде предоставено копие от документа, който да обсъдим вътрешнопартийно. Стигнахме до съгласие и чакам проектът да пристигне". Това заяви специално за "БАНКЕРЪ" Йордан Цонев, депутат от ДПС и бивш председател на бюджетната комисия на предишния парламент.

Цонев заяви, че докато не се запознае в детайли с предложените промени, няма да коментира нищо. Настройката му към документа обаче отсега е негативна, защото на редовно избраните депутати в името на приемствеността се налага нещо отвън.

Както е известно, още при консултациите между представителите на ГЕРБ и ДПС двете партии постигнаха консенсус по отношение на държавния бюджет. Те смятат, че е необходимо незабавно да се приеме закон за изменение на бюджета. Според депутатите той ще отрази в цифри „истинското положение на страната" и ще отговаря на реалните приходи и разходи в държавата. По мнението на депутатите може да бъде заложен дефицит, който надхвърля установения от Европейския съюз трипроцентов праг.

ДПС обаче са не просто за актуализация, изготвена от когото и да било. Цонев го каза ясно пред "БАНКЕРЪ": От ДПС смятаме, че изготвянето и внасянето на предложение за актуализация на бюджета от страна на служебните министри не е било правилно. „Това беше едно предизборно упражнение на служебния кабинет", коментира той.

На наш въпрос: След като в последните дни на предишния парламент те заедно с ГЕРБ гласуваха проекта за актуализация "Чобанов-Орешарски" с определени параметри, защо сега са контра, Цонев отговори, че става дума за сериозни разлики. "По мои спомени в предишната идея за актуализация беше заложено намаление на приходите за тази година с  500 млн. лева. По служебния проект вече цифрата на неизпълнението е набъбнала до 1.2 млрд. лева. Какво е това - НАП и митниците въобще смятат ли да работят до края на годината?", попита Цонев. 

Авторът на тези редове нарече преди няколко седмици проекта за актуализация на основния финансово-икономически закон за тази година "Бюджетът на ГЕРБ". Оказа се обаче, че и самите ГЕРБ-ери, след като му се порадваха, сега вече не са безпочвени оптимисти, и то точно затова, което каза и Цонев. От ГЕРБ са склонни да упрекват правителството на Близнашки в "превишаване на права". Ето вижте какво коментира финансовият ас на ГЕРБ, депутатката в 43-ото Народно събрание Менда Стоянова.

„Невъзможно е в актуализацията на бюджета служебното правителство да включи приоритетите на своите политики, включително и такива за 2015 година. Те изразяват един свършен факт. Днес вече е 14 октомври, остава много малко време каквото и да се разходва и спестява", коментира от своя страна Менда Стоянова.

В бюджет 2014 г. не са разписани няколко вида разходи, които след това бяха поети като ангажимент от предишното правителство, смятат от ГЕРБ. Като пример бяха посочени увеличените заплати на служителите на МВР, „без за тях да има осигурено финансиране нито в държавния бюджет, нито в МВР".

„Бюджет 2014 трябва да отговаря на фактическото състояние на бюджета на държавата, а дали това фактическо състояние ще доведе до свръхдефицит не е работа на политиците. В противен случай няма да говорим за финансов инструмент, а за политика на счетоводство", допълни още Стоянова.

Червените изглеждат сърдити. На тях нищо не им е дадено и нищо не искат да гледат, преди да се събере новият парламент. Не желаят да коментират позицията си по проекта, доколкото съдържанието му в общи линии е обществено известно.

Единствен депутатът Петър Кънев се съгласи да направи съвсем кратък коментар. "Първото и най-важно условие е да има парламент - каза той. - След това служебното правителство има правото да внесе документа, който е създало, няма нужда да се чака сформиране на нов кабинет. Едва тогава можем да говорим за сериозно и отговорно  обсъждане ", каза Кънев, като наблегна на това, че мнението му е лично.

Той довери на "БАНКЕРЪ", че не би желал отново да е член на парламентарната Комисия по бюджет и финанси. "Има много по-подготвени хора от мен - като Георги Търновалийски и Румен Гечев", завърши той.

БСП е против актуализация на бюджета - както в приходната, така и в разходната му част, остро се протипоставят и на увеличаването на дълговото бреме. "Предложеното намаление на очакваните приходи с 1 млрд. лв. е безумно на фона на данните за изоставане от около 650 млн. лева. Това означава, че не се полагат никакви усилия за повишаване на събираемостта на данъците, банките и акцизите. Това е най-лесният начин - като не можем да изпълним приходите, да не се опитваме да го правим", коментира БСП-мажоритарът Георги Кадиев. Така той се присъедини към казаното от Цонев.

Във вторник, 21 октомври, икономисти от Реформаторския блок се видяха със служебния финансов министър Румен Порожанов за състоянието на държавните финанси. Мартин Димитров дефинира актуализацията на бюджета като първа цел на следващото управление. Той изказа притесненията си, че Европейската комисия ще започне срещу България процедура по свърхдефицит. Това се случва, когато бюджетният дефицит на дадена страна членка надхвърли 3 процента.

"Такава актуализация на бюджета трябва да има, защото предишното мнозинство и кабинетът "Орешарски" целенасочено са допуснали неточности и са увеличили изкуствено заложените приходи в бюджета. Това доведе до огромен дефицит. Най-много ни притеснява, че в предложената актуализация от служебния кабинет дефицитът е 4 процента Това означава, че ЕК ще започне процедура по свръхдефицит и че България ще бъде санкционирана", каза Димитров.

Икономистът обясни, че основната цел на срещата с финансовия министър е да се намери начин през 2015 г. България да се върне към финансовата стабилност и ниските дефицити.

"Няколко неща са много важни. Едното е - ние сме против всякакви данъчни увеличения, тъй като те само биха увеличили сивата икономика, т.е. никакви увеличения на данъци. Второто условие е - решително намаляване на дефицита в бюджета под 3%, което да отговаря на европейските изисквания като гаранция за финансова стабилност и връщане на България към икономическия растеж", каза Мартин Димитров.

Финансистът Светлин Танчев от "България без цензура" също е говорил с Порожанов, призна ни той. Танчев е поискал пълна прозрачност. "Какви са тези 2 млрд. лв. за банки, какво се крие зад това?", попитал той. "Не знам, Искров ги иска", информирал го Порожанов. Експертът на Бареков заяви, че не би подкрепил "такова разтегателно нещо", в което са описани някакви неясни нужди на държавата.

От "Атака" не пожелаха да коментират, от АБВ помолиха да изчакаме развитието на политическия процес.

Финансовият министър Румен Порожанов се кълне, че проектът за актуализация е "снимка" на публичните финанси към момента и "не обслужва никого". Министърът подчерта, че не се очаква нарастване на БВП, а инфлацията се предвижда да бъде минус 1.1 процента. Според финансовия министър следващото правителство трябва да направи структурни реформи и да преструктурира разходите си, за да се управлява по-ефективно бюджетният ресурс.

Защо тогава при тази категорична обективност гласовете "за" и "против" са толкова немощни?

От тези откъслечни коментари и фрагментарни опити за демонстрация на позиция едва ли може да се направи някакъв смислен извод. Можем само да предположим, че гласовете са колебливи, защото не се знае от коя страна на барикадата ще бъде една или друга партия/коалиция. Ако се настанят в управляващото мнозинство (или подкрепящите го), вероятно властовият нагон към разточителство ще надделее. Ако обаче са в опозиционната част на пленарната зала - вечно ще им се привижда по-големият харчлък на властниците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във