Банкеръ Daily

Адвокат Захари Томов:

Случаят "РИКО" не е приключен!

Случаят "РИКО" не е приключен! Американският съд не смята исковете за недопустими, а отказва само да бъдат разглеждани в Ню Йорк. Ако не бъдат приети за разглеждане от български съд, ще ги върнем обратно, и отделно ще заведем дела срещу държавата и БНБ за нарушаване правото на Европейския съюз". 

Това заяви за "БАНКЕРЪ" адв. Захари Томов от Варна по повод решението на Окръжния съд в Ню Йорк по гражданското дело, заведено от него и три фирми по антикорупционния закон RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act). Претенцията им e насочена срещу 24 ответници - американски и български физически и юридически, включително БНБ, квесторите на КТБ Станислав Лютов и Елена Костадинчева, бизнес депутата Делян Пеевски, както и Външнотърговската банка на Руската федерация - ВТБ Банк. 

Исковете бяха предявени преди повече от 3 години, като в основата на спора са изчезнали от сметка в Корпоративна търговска банка (КТБ) средства, предназначени за проекта „Силвър Бийч“ край Балчик. В него трябваше да бъдат инвестирани общо 400 млн. долара, като реализирането му беше поверено на дружеството с американско участие “Еър Пропърти Дивелопмънт”. Зад него стоят редица фирми, кредитирани от КТБ, сега като ищци редом с Томов в качеството му на особен представител на синдика в Съда по несъстоятелност на САЩ, са "Асет Мениджмънт", "Рудерсдал" и "Ол Сийз Пропърти 2".

"Българското" решение на Нюйоркския съд в резюме...

Историята на казуса датира от 2008 г., когато КТБ отпуска кредит на "Проджект Къмпани Дивелъпмънт" АД, обезпечен с ипотека върху 300 дка. горски имот в околностите на Балчик , собственост на "Ол Сийз Пропърти 2" ООД. Срокът за погасяване на кредита е 5 месеца, но това не се случва и той е удължаван многократно с анекси. До строителство обаче така и не се стига, а през май 2011 г. специално създаденото за реализация на проекта "Силвър бийч" дружество "Еър Пропърти Дивелопмънт" е обявено в несъстоятелност. По това време дългът на "Проджект Къмпани Дивелопмънт" към КТБ възлиза вече на близо 6 млн. евро, като месец по-късно е прехвърлен на "Финанс инженеринг", а следващата година - на "Сийк Фаундейшън" ЛЛС.  Последното дружество е регистрирано в щата Мисури, а негов пълномощник е адв. Захари Томов. 

Тезата на ищците е, 

че им е нанесена щета в размер на 65 млн. долара през регистрираната в Тексас "Еър Лоджистик Лимитид", която се явява компания-майка на "Еър Пропърти Дивелопмънт". 

"Еър Лоджистик Лимитид" фалира и съответно не може да плати дълговете си към ищците, а според исковата молба това е станало заради "престъпен сговор" с участието на БНБ и BТБ Банк. Нарочно били източени отпуснати банкови заеми за реализацията на "Силвър Бийч", с които са купени мексикански облигации. Така вместо да бъде развит проектът, се стигнало до източване на средствата за него, което довело до продажба на земята, върху която трябвало да бъде построен, на цена от 65 млн. долара.

Американският закон "РИКО" установява 

механизъм за преследване на лица и организации, които ползват средства придобити чрез рекет и корупционни действия. По него може да бъде наложена както наказателна присъда от 20 години затвор, така и да бъде предявен граждански иск. Ищецът следва да докаже наличието на организирана престъпна група, като подобно на българското законодателство са дефинирани специални изисквания за нейните признаци. Нюйоркският съд отказваше дълго време да допусне делото за разглеждане именно заради неяснотите около ролята и основанията за привличане на множеството ответници.

С решението си по делото от 28.01.2022,

съдът в Ню Йорк всъщност не прекратява делото, а потвърждава юрисдикцията си

по отношение на 8 от ответниците, срещу които производството ще продължи.  Това са  - Harris, Ayr, Angelov, All Seas Management, Blue Finance, Harriot, Grant Capital и BNYM (Първата група ответници). Делото срещу тези ответници ще продължи в Ню Йорк.   

Отказано е засега под условие допускане на процес срещу друга група ответници с мотива, че описаните от тях действия са се развили извън територията на САЩ, респективно в България. На практика става въпрос за разделяне на юрисдикции, което води до частично прекратяване на делото пред американския съд по отношение на някои от тях с посочване на националния съд с международна компетентност да поеме делото срещу тях на  родна почва. 

В решението е указано, че то може да продължи пред съответната българска юрисдикция 

при наличието на три условия. 

Първото е ответниците да се съгласят с персоналната юрисдикция на българските съдилища. Второто - те да приемат компетентност по исковете срещу тези ответници. Третото - последните да се откажат от възраженията си за изтекла давност. 

Неизпълнението на тези условия, което е лесно предвидимо, не води обаче до невъзможност за разглеждане на делото в тази му част. Тъкмо обратното - при невъзможност за разглеждането му в българските съдилища за втората група ответници, сред които са подсъдимите Пеевски, петте български дружества - Булгартабак, БНБ, назначените от БНБ квестори, ПИБ, Eaton Vance и ВТБ, делата отново ще бъдат приобщени към основното и процесът срещу тях ще продължи в съда в Ню Йорк.

Facebook logo
Бъдете с нас и във