Банкеръ Daily

Финансов дневник

Словения открива "биткойн град"

В словенската столица Любляна предстои да бъде открит "биткойн град". Той ще включва 450 магазина, разположени върху 250 хил. кв. метра, в които ще може да се плаща с криптовалути. За целта е разработена платформата Eligma и системата за разплащания EliPay. 

"Градът" ще разполага също така със 70 бара и ресторанти, 17 басейни, както и с 3D кино в най-високата сграда в Словения - Crystal Palace.

"Криптоградът" ще се намира на мястото на стария център в Любляна, където от 1950 година са били разположени различни търговски компании. Той е бил управляван от компанията Blagovno Trgovinski Center (BTC).

На туристите,  дошли в Любляна, няма да им се налага да обменят парите си в местна валута. Те ще могат директно да използват системата EliPay. Директните покупки с криптовалути са едно от големите предимства на проекта, изтъкват властите. 

"Ние се стараем да поставим Словения сред водещите страни в Европа и света в областта на блокчейн технологията", коментира министър-председателят на Словения Миро Черар.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във