Банкеръ Daily

Финансов дневник

Сложиха Общинска банка на тезгяха

Столична община продава частта си (67.64%) от капитала на Общинска банка, става ясно от решение на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции от 2 октомври 2017 година. Минималната конкурсна цена за участие в търга е 45.650 млн. лева. А срокът за участие изтича 60 дни след обявлението й в "Държавен вестник".

Както "БАНКЕРЪ" вече писа Столичният общински съвет прие на заседанието си, проведено на 20 юли, доклада за продажбата на дела на столичната община в Общинска банка.

След решението на СОС Общинска банка беше включена в списъка на Столичната агенция за приватизация и ще започне процедура за нейната продажба.

Още през 2008-а банката, образно казано, бе извадена на тезгяха. Тогава дори бе избран и неин оценител - консорциумът "Аржил, Камбуров, Транзакта, Мур Стивънс Булмар". Той направи пълна проверка на правното и финансовото състояние на кредитната институция, но информацията бе засекретена. Според неофициални данни тогава делът на столицата и на нейните дружества, които държаха 74.5% от капитала на банката, бе оценен на 75 млн. евро. Разбира се, до преговори с потенциални купувачи въобще не се стигна. Причината е, че по онова време, пък и дълго след това, по силата на устава на банката, фирмите свързани с бизнесмена Христо Ковачки, които владееха останалите 25.5% от акциите, имаха възможност да блокират всяко важно за съдбата на банката решение. Това тяхно право бе отнето през 2011-а след намесата на БНБ, по чието решение години наред се водеха съдебни спорове. Но това решение на БНБ все пак позволи на СОС да получи пълен контрол върху капитала на банката.

За  приватизацията на Общинска банка отново се заговори през май 2013-а. Въпросът този път повдигна Любомир Дацов - тогава общински съветник от НДСВ. Бе решено процедурата за продажбата й да се поднови, но след като бъде актуализирана оценката й. И този опит се провали, тъй като процедурата продължи дълго, а събитията от лятото на 2014-а - затварянето на КТБ, обезсмислиха всякакви опити за продажба на банки в България.

В момента Общинска банка е една от стабилните средни по размер на активите си кредитни институции в България, която притежава голяма ликвидност и висока капиталова адекватност. Институцията има огромен опит в обслужването на общински бюджети и на общински предприятия, в това число и в пласирането на общински облигационни заеми. Опитът от предишните подобни начинания възражда и съмненията ще стигне ли до успешен край сегашната процедура. Защото не можем да не припомним как процедурата по приватизацията й нажежи политическите страсти около банката, а нейната продажба привличаше и със сигурност и сега ще привлече интереса на близки до различни политически сили корпоративни кръгове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във