Банкеръ Daily

Финансов дневник

Сливането на Банка ДСК и Експресбанк приключи успешно

Главните изпълнителни директори на Банка ДСК и OTP Bank - Виолина Маринова и Шандор Чани

Процесът на интеграция между Банка ДСК и Експресбанк приключи успешно. С действителното обединение на двете финансови институции, Банка ДСК заема челната позиция в банковия сектор по отношение на депозити и кредити, обслужвайки над 2.5 милиона клиенти, се казва в специалното съобщение на банката.

"През последната година и половина трябваше да се справим с предизвикателството да осъществим сериозния и труден процес по интеграцията на Банка ДСК и Експресбанк. Този процес приключи успешно, но нашата работа не свършва дотук“, заявява Виолина Маринова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Банка ДСК.

За първи път за сделката между собственика на Банка ДСК - унгарската OTP Bank, и френската група Societe Generale - бивш собственик на Експресбанк, се заговори още през март 2018 година. Няколко месеца по-късно "Банка ДСК"  увеличи капитала си с 600 млн. евро, въпреки че стойността на сделката не бе обявена. На 2 август 2018 г. ”Банка ДСК" подписа договор за придобиване на 99.74% акционерно участие в "Societe Generale Експресбанк".

В средата на януари 2019 г. OTP Bank - чрез дъщерната си "Банка ДСК" - затвори окончателно сделката. 

На 27 февруари 2020 г. Управителният съвет на БНБ взе решение и  разреши преобразуването на "Експресбанк" АД чрез вливане по реда на чл. 262 от Търговския закон в "Банка ДСК" ЕАД. След преобразуването, което вече е факт "Банка ДСК" става универсален правоприемник на "Експресбанк", която се прекратява без ликвидация.

Към края на 2019 г. Банка ДСК е на втора позиция в страната  с 13.9% пазарен дял, а  след предстоящото вливане на Експресбанк се очаква Банка ДСК да достигне УниКредит Булбанк АД по показателя активи. Банка ДСК реализира 246 млн. лв. печалба през миналата година, генерирайки ръст от 8.2% спрямо 2018 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във