Банкеръ Daily

Финансовият министър Асен Василев:

Следващият шеф на БНБ ще е с историческа роля - да въведе еврото

Още не е дневен ред изборът на следващия гуверньор на БНБ. Не са разписани и процедурните правила за избора му, обяви финансовият министър Асен Василев, като уточни, че не е разговарял със Симеон Дянков за позицията.

"Още не сме стигнали до там (до избора - бел.ред.), даже правилата за конкурса не са пуснати. Но така или иначе това е изключително важна позиция. Не съм говорил с Дянков на тази тема", обясни пред БНТ вицепремиерът Василев. 

От думите му се разбра, че не е важно дали следващият гуверньор ще е от банковите среди или ще бивш министър на финансите. "За мен най-важното за идващия избор на гуверньор е, че той ще е партньор на финансовия министър по пътя към еврото", посочи Асен Василев. 

Според министъра на финансите следващият управител на централната банка ще има историческа роля - да вкара България в еврозоната. 

"От тази гледна точка е много важно да е човек, който си тежи на мястото в международен аспект. Той заедно с гуверньорите на другите централни банки ще трябва гласува какво се случва с еврото от името на България. От друга страна е изключително важно да е човек, който не се страхува от непопулярни действия в банковата система в страната и от налагането на корективни действия и по-тежки регулации на места, където е необходимо", посочи Василев.

Инфлация и доходи

Нивото инфлацията в края на 2021 г. бе очаквано, каза още финансовият министър и поясни, че в България е с 1.5-2% по-висока от тази в еврозоната. Според него покачването на цените на енергията при нас се отразява много повече, защото икономиката е по-енергоемка. 

"И за следващата година очакваме проинфлационна среда. Това вече бе сигнализирано и от ЕЦБ, и от Федералния резерв на САЩ. Не очакваме инфлацията да мине 10%", обясни Асен Василев и прогнозира, че през тази година средногодишната инфлация ще е 5-6 процента. 

По думите му заложените увеличения на заплати и пенсии в бюджета изпреварват инфлацията. "През юли ще има актуализация на бюджета... ако има нужда, тогава могат да бъдат направени допълнителни корекции", увери вицепремиерът. 

"Бюджетът е доста социален"

Такава оценка даде Василев на проекта си за Бюджет 2022, който бе представен преди дни, като уточни, че в него има заложени политика за повишение на заплати и пенсии, безплатни детски градини и ясли от 1 април, има заложени мерки в сферата на образованието, културата и здравеопазването. Учителска заплата ще е 125% от средната за страната, което е в диапазона около 1900 лв. месечно. 

За бизнеса се запазват досегашни мерки за компенсации. Те ще се активират при определено ниво на локдаун и ограничаване на икономиката, стана ясно от думите на Асен Василев. 

Данъчните ставки и акцизите няма да се променят през 2022 г., 1 млрд. лв. повече ще бъдат отпуснати в сферата на здравеопазването. Запазва се ковид добавката от 1000 лв. към заплатите на медиците на първа линия.

Финансовият министър очаква Бюджет 2022 да бъде приет до края на февруари. Той напомни, че проектобюджетът е разработен при данни за 4.8% ръст на БВП, 5.6% инфлация, предвиденият дефицит без ковид мерките е 2.5%, а с тях - около 4 на сто. 

Вицепремиерът очаква до април Европейската комисия да одобри Плана за възстановяване и устойчивост, по който България очаква над 12 млрд. лв. безвъзмездни средства от ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във