Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Следствието Монте Паски стигна до Мадрид

Италианската прокуратура е поискала разрешение от Мадрид да разпита като свидетел Емилио Ботин - председател на испанския банков лидер Банко Сантандер, твърдят четири запознати със случая лица. Прокурорите разследват условията, при които намиращата се на ръба на оцеляването Банка Монте дей Паски ди Сиена е купила Банка Антонвенета през 2007-а от бившия й собственик Банко Сантандер. Пожелалите анонимност източници съобщават, че италианската прокуратура е изпратила молба до испанските власти да осигурят изслушването на Ботин в качеството му на свидетел с достоверна информация за сделката. Той не е заподозрян в неправомерни деяния и вероятно ще бъде разпитан на 24 юни, информира италианският финансов всекидневник Il Sole 24 Ore.


Прокурорската акция е предизвикана от проваления й опит да разпита неофициално Ботин по време на негово пътуване до Италия в края на януари. Според международното право Испания трябва да даде разрешение на италианските власти да разпитват испански гражданин.


Разследването, което е поверено на прокуратурата в Сиена, е съсредоточено върху сделките на банка Монте Паски, свързана с набирането на средства за покупката на местния й съперник Банка Антонвенета. Монте Паски е платила 9 млрд. евро за Антонвенета - с 36% повече, отколкото Банко Сантандер е дала за италианските си придобивки два месеца по-рано. Във финансовите си отчети за 2011-а Монте Паски преоцени сделката по поглъщането на Антонвенета с 4.5 млрд. евро.


Прокурорите водят следствие и срещу бившите мениджъри на Монте Паски, включително и бившия й председател Джузепе Мусари, за предполагаемо фалшифициране на банковите отчети, за манипулиране на пазара чрез търговия с вътрешна информация, за банковите акции и за криминални деяния.


В началото на март новото ръководство на италианския кредитор от Сиена (в лицето на назначените в средата на 2012-а главен изпълнителен директор Фабрицио Виола и на банковия председател Алесандро Профумо ) получиха 4.1 млрд. евро държавни средства, за да попълнят капитала на банката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във