Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СЛЕДОВАТЕЛИ РОВЯТ ОКОЛО АРТЪР САМБЪРГ

В света на хеджинговите фондове, където изборът на точния момент е най-важният залог за успех, Артър Самбърг минава за късметлия. Той навлиза в бизнеса през 1986 г., но година по-късно губи повечето от парите си след краха на фондовите борси. Самбърг обаче успява да оцелее и следващите му начинания са много по-успешни. По време на технологичния бум от 90-те години на ХХ век хеджинговият фонд не само се възстановява, но и набира мощ. И след като натрупва активи за 15 млрд. щ. долара, Пекут кепитъл мениджмънт (Pequot Capital Management) се нарежда сред най-големите в бранша. Той донася много пари на партньорите в него и на инвеститорите и става любимец на инвестиционните банки от Уолстрийт заради щедрите комисиони, които печелят, когато купуват и продават негови ценни книжа. След като през 2001 г. Самбърг и бизнес партньорът му се разделят, като си поделят по равно фирмените активи, фондът изпада от класацията на най-едрите хищници. А в момента нещата изглеждат още по-зле за Пекут - според официални представители на правителството щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси разследва компанията за неправомерно използване на вътрешна информация при търговски сделки. Новината, която плъзна в късните часове на 23 юни, може да хвърли сянка върху амбициите на Самбърг да върне старата слава на Пекут. В допълнение към разследването на финансовия надзор Конгресът проверява и обвиненията на Гари Ейгюир - бивш адвокат от Комисията за ценни книжа, ръководил инспекциите за Пекут до миналото лято. Той твърди, че бил уволнен, защото е поискал важен мениджър от Уолстрийт да даде официални показания по случая.
Макар че отрича обвиненията, 65-годишният Самбърг ще види доста зор. Въпреки досегашните си успехи, подобно на повечето си колеги от бранша, той не се появява често по вестникарските страници и дори в специализираната преса. Клиенти на Пекут са дарителски фондове на големи университети, фондации и пенсионни фондове на едри корпорации като Дженеръл илектрик мениджмънт, но Самбърг предпочита да държи имената им в тайна. И макар че търгува с много акции в големи количества, той се опитва да не шуми около дейността си. Подобно на много други основатели на хеджингови фондове и Самбърг прави огромно състояние и дори го смятат за милиардер, защото по правило в този бранш мениджърите прибират средно 2% от номинала на активите под формата на такса за управление плюс 20% от печалбата, която осигуряват на инвеститорите. През май Самбърг дари 25 млн. щ. долара на бизнес факултета на Колумбийския университет. Той контролира поне две фондации и едната от тях направи дарение за 20 млн. щ. долара през 2001 година.
Според стандартите на сектора Самбърг не е ярка личност. Докато някои негови конкуренти оставят трайна следа в изкуството, като плащат десетки милиони долари за известни художествени творби на аукционите, Самбърг като че ли предпочита спортните коли от марките Ферари и Порше. Той е известен и със спортния си хъс по време на баскетболни срещи или на тенис корта. Офисът на Пекут в Уестпорт, щата Кънектикът, разполага с игрище за баскетбол в центъра на сградата. А в зданието в Манхатън е изграден гимнастически салон с видеоигри - необичайно съоръжение, което позволява на посетителите да наблюдават как изпълнителните директори на Пекут поддържат форма далеч от бюрата си. Всъщност състезателният дух като че ли е движещата сила в живота на Самбърг, който през 2000 г. - на 59-ия си рожден ден, изкачва връх Килиманджаро в Танзания. Малко по-късно лекарите му поставят диагноза вроден дефект на аортата. И макар че намалява темпото, той се хвърля в дългосрочния проект да увеличи мощта на Пекут.
Самбърг е роден в Южен Бронкс в семейството на електротехник и домакиня. Той следва в Технологичния факултет на университета в Масачузетс, специалност аеронавтика, а по-късно получава магистърска степен по същия предмет в Станфорд. След като завършва и бизнес в Колумбийския университет, отива на работа на Уолстрийт, където Кидър Пийбоди го наема за анализатор на ценни книжа на сектора по аеронавтика. По-късно напуска и започва да работи за по-малката фирма Уейс Пек енд Грийр. През 1985 г. решава да изгради собствен бизнес и година по-късно, заедно със специалиста по ценни книжа Джонатан Даусън, основават хеджинговия фонд Даусън-Самбърг кепитъл мениджмънт. Днес тези дружества са нещо обикновено и броят им бързо расте - в момента те са 8825, с общи активи за 1.2 трлн. щ. долара. Но през 1990-а - няколко години след като Самбърг започва да инвестира, е имало само 610 подобни фонда с активи за 38.9 млрд. щ. долара, сочат данни на проучвателната фирма на бранша Хедж фънд рисърч.
Стартът на Самбърг не е окуражителен - в нощта на борсовия крах през октомври 1987-а един от най-големите инвеститори във фирмата Куанутм фънд на Джордж Сорос изтегля парите си и принуждава Даусън-Самбърг да продава, за да посрещне задълженията си. Към края на същата година активите му падат от 22 млн. на 5 млн. щ. долара заради инвестиционни загуби и заради масово теглене на средства. Все пак партньорите успяват да стабилизират положението и след далновидни инвестиции в хитови технологични фирми, за които помага и привлечения през 1993 г. от Голдмън Сакс анализатор на бранша Дениъл Бентън, фондът успява да набере активи за 15 млрд. щ. долара. През 1998 г. Самбърг и Даусън се разделят и Самбърг основава Пекут кепитъл мениджмънт (кръстен на името на индианско племе) с 3.5 млрд. щ. долара и Бентън като партньор. Следва период на високи печалби и през 2000 г. активите на хеджинговия фонд отново достигат 15 млрд. щ. долара. Година по-късно Самбърг и Бентън се разделят заради несъгласие по бизнес стратегията и поделят по равно средствата на Пекут. През миналата година фондът зае 41-во място в класацията на списание Инститюшънъл инвестър с активи в размер на 7.1 млрд. щ. долара - доста скромен ръст в сравнение със съперниците от бранша.
Днес Самбърг изпълнява амбициозния си план да изгради диверсифицирана компания за управление на активи с хеджингов фонд, която да оцелее дори след неговото оттегляне от бизнеса и след смъртта му. С новия си маркетингов екип той започна да ухажва агресивно нови клиенти и въведе цяла поредица нови продукти. Резултатите не закъсняха - през май тази година Пекут привлече нови активи за 450 млн. щ. долара и към края на същия месец доходността му се повиши със 7% след 12% за цялата 2005 година. Разследването на Комисията за ценни книжа и фондови борси и на щатските конгресмени обаче може да задуши подема още в неговия зародиш.

Facebook logo
Бъдете с нас и във