Банкеръ Daily

Финансов дневник

След "намигане" от Горанов, кметове искат по-високи местни данъци и такси

Изминаха само двайсетина дни от приключването на местните избори  и всяка  от водещите политически сили се закичи с венеца на победата. В това време обаче финансовият министър Владислав Горанов "намигна" на кметовете и им даде нишан да поувеличат  местните данъци и такси, ако искат да реализират инфраструктурните и социалните си проекти и  да не разчитат на допълнителни трансфери от държавата, освен на предвидените над 4 млрд. лв. в Бюджет 2020. 

Ще припомним, че когато започна  обсъждането на финансовата рамка в Народното събрание, министърът на финансите изказа възмущението си от "ниските имотни данъци и данъчни оценки".

"Наслушах се по време на цялата предизборна кампания за кметове на предложения  за намаляването на данъците. Моля ви се, това е популистко. Знаете ли колко са приходите от данъци от недвижими имоти - малко над 300 млн. лв. Уважаеми кметове, как искате с тези пари да правите инфраструктура? Моля ви, свършете си вашата работа. Това е концептуален проблем - искаме модерна инфраструктура, но да плащаме по  20 до и 50 лв. данък за имот, който струва 150 000 евро.... Бъдете по-смели в разумните предложения, не правете глупости. Общите послания трябва да бъдат в посока на здравия разум", призова  тогава Владислав Горанов. 

Преизбраният кмет на Габрово Таня Христова (ГЕРБ) бе първият градоначалник, който след изборите обяви, че обмисля да повиши  местните данъци: увеличение е предвидено за налога за моторните превозни средства и имотите. Данък сгради ще скочи с цели 50%, а финансовият ефект за общинската хазна ще се изрази в  ръст на приходите с 1.8 млн. лева. С тези средства градската управа възнамерява да  финансира големи проекти. 

Пенчо Милков от БСП отчете, че община Русе има сериозна дупка от 4.5 млн. лв. в бюджета. Той заяви, че още като е влязъл в кабинета си - там го е очаквало предварително подготвено решение за покачване  на данъка върху возилата. Причината за нуждата от вдигане на местния данък се обяснява така -  завишена ставка на отчисленията към Регионалната инспекция по околната среда и водите /РИОСВ/, изисквани при депониране на отпадъци, тъй като няма изградена сепарираща и компостираща инсталация.

В Хасково кметът Станислав Дечев смята да вдигне таксата за битови отпадъци, защото боклукът на общината излизал все по-скъпо - около 9 милиона лева. Според него при така направените разчети, няма как таксата за битови отпадъци да остане в същия размер. 

Други градове, където общинските власти  обмислят увеличение на данъците и таксите са Димитровград, Велико Търново, Харманли, Враца и Любимец. 

Има ли алтернатива

Преди дни експертите от Института за пазарна икономика за поредна година представиха своя алтернатива на Закона за държавния бюджет. 

Алтернативният бюджет на ИПИ залага реални мерки за финансова децентрализация, като преотстъпва 1/5 от приходите от подоходното облагане на общините. Това са 876 млн. лв., които биха постъпили в общинските бюджети от облагането на доходите на българските граждани. В допълнение към това са направени някои промени в изравнителната субсидия и субсидията за капиталови разходи, като последните са насочени към малките общини за сметка на големите областни центрове. Така общините ще имат повече собствен ресурс, а държавните трансфери ще могат да бъдат насочени към по-малките и бедни общини и да постигнат по-сериозен кохезионен ефект. 

През 2020 г. държавата предвижда да предостави трансфери на общините в размер на 4,2 млрд. лв., като от тях 3,7 млрд. лв. са за делегирани от държавата дейности, 200 млн. лв. субсидия за капиталови разходи и 350 млн. лв. трансфери за местни дейности. Данъчните приходи на общините през 2020 г. ще бъдат в рамките на 1 млрд. лв., тоест над 4 пъти по-ниски спрямо общите трансфери от държавата. Това съотношение предопределя тежката зависимост на общините от трансфери и субсидии и често води до отлагане на публични инвестиции на местно ниво. Прехвърлянето на 1/5 от приходите от подоходното облагане на общините ще направи местните власти по-самостоятелни и ще им позволи да провеждат последователна и дългосрочна политика спрямо нуждите на съответното населено място.

Засега финансовият министър Владислав Горанов не предвижда подобни ходове. Той дори има контрапредложение - общинските власти  да въведат  подоходен данък по места. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във