Банкеръ Daily

Финансов дневник

След евроизборите бързо възобновиха работата по системата "бонус-малус"

Комисията за финансов надзор (КФН) продължава работата си по създаването на системата "Бонус-малус". Тя е за единни изисквания за коригирането на застрахователната премия в зависимост от поведението на водача на моторното превозно средство, покрито от застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

Казано по- просто, "Бонус-малус" е система, която персонализира премията, платена от застраховащия се, според поведението му на пътя и историята на неговите претенциите. Основната идея е да се възползват "добронамерените" шофьори от премийни отстъпки и в същото време да се наказват "високорисковите" с повишаване на премиите. Експертите в работната група работят с убеждението, че това ще е стимул за отговорно поведение на пътя, което ще допринесе и за намаляването на броя на пътно-транспортните произшествия.

На базата на предложенията на международен консултант вече е сформирана нова работна група, която включва експерти от КФН, Министерството на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В рамките на няколко месеца екипът ще разработи няколко варианта на системата, като целта е всеки един от тях да е максимално рационален и прагматичен и да отчита в най-голяма степен нормалната житейска ситуация, свързана с управлението и използването на моторното-превозно средство. Най-вероятно през есента вариантите ще бъдат представени и предложени за обществено обсъждане на гражданите, водачите и собствениците на автомобили, както и на всички заинтересовани страни - правителствени, неправителствени организации и застрахователи.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във