Банкеръ Weekly

Дянков:

След десет години ставаме половин европейци

До десет години ще достигнем 50% от стандарта на средния европеец, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той се изказа на конференцията Златният растеж на България, организиран от Световната банка. Обяснението е в дълбоката рецесия в някои страни в ЕС и в добрите темпове на българската икономика. Дянков сравни и данните за ръста на БВП през третото тримесечие - докато в България е отчетен ръст от 0.5%, Гърция регистрира спад от 7.3 процента.


Основните проблеми пред България са три: на първо място са ниските доходи на хората, следвани от демаграфската криза и енергийната зависимост на страната. Дянков повтори прогнозата си, че до четири-пет години средният българин ще е по-богат от средния грък.


През миналата година у нас се върнаха 30 хил. млади хора предимно от Гърция, през тази очакваме още 40 хил. - най-вече от Испания и от Кипър. Целта ни е да им осигурим работа, така че да останат трайно в страната, посочи Дянков.


България се справя добре с предизвикателствата на икономическата криза, а недостигът на иновации и енергийноефективни производства е най-сериозният проблем в страната. Оценката е на регионалния директор на Световната банка за Централна и Източна Европа и балтийските държави Питър Харолд.


Директорът в банката изтъкна, че България отчита растеж на БВП при нисък държавен дълг от около 15 на сто от БВП и спазва добра фискална дисциплина. Като проблеми той посочи несигурната външноикономическа конюнктура, бизнес средата, както и нуждата от повече инвестиции в иновации и в енергийноефективни производства.


Междувременно Европейската комисия леко попари тези оптимистични очаквания. Оттам очакват българската икономика да нарасне с 0.8% тази година и с 1.4% догодина. Това се посочва в есенните прогнози на ЕК за икономическото развитие на страните от ЕС.


За сравнение, прогнозата на Министерството на финансите за икономиката през 2013 г. е за 1.9% ръст на БВП, но държавният бюджет е сметнат на базата на по-консервативна прогноза - за ръст на икономиката от 1.2 процента. Бюджет 2012-а бе изчислен при ръст на БВП от 1 процент.


Тази година ЕК очаква безработицата в България да достигне 12.7%, колкото и догодина, а през 2014-а да отчете лек спад до 12.5 процента. В пролетните прогнози очакванията бяха за безработица от 12% през тази година и 11.9% догодина.


За 2012 г. се очаква умерена инфлация от средно 2.5%, като през 2013 г. се прогнозира тя да достигне 2.6 процента. В есенната прогноза за периода 2012-2014 г. ЕК очаква свиване на БВП с 0.3% през 2012 в ЕС и с 0.4% на годишна основа в еврозоната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във