Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Слагат ситна цедка на парите в ЕС

В трудния период на бюджетни съкращения ЕС трябва да постига повече резултати с по-малко средства. Затова европейските институции трябва да положат максимални усилия, за да може всяко евро на европейския данъкоплатец да бъде изхарчено ефективно и ефикасно и да донесе максимални резултати. Това каза за БАНКЕРЪ българският евродепутат Илиана Иванова.


Такава е била позицията й на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург на 22 ноември, на което председателят на Европейската сметна палата (ЕСП) Витор Мануел да Силва Калдейра е представил годишния доклад на институцията за изразходването на бюджета на ЕС за 2011 година. Бъдещият член на България в Европейската сметна палата Иванова е изказала мнение, че са необходими повече усилия при контрола на изразходваните средства. Тя е откроила в изказването си три ключови проблема, свързани с изразходването на европейския бюджет през 2011 година. На първо място, е обърнала внимание, че нивото на грешките при споделеното управление между ЕК и държавите членки остава високо. На второ място, количеството грешки при програмите, директно управлявани от ЕК, се е удвоило, в частност в групата Изследвания и други вътрешни политики. Иванова е обърнала внимание, че е необходима по-ясна връзка между изразходваните средства и постигнатите резултати.


Илиана Иванова е заместник-председател на Kомисията по бюджетен контрол, член на Kомисията по вътрешен пазар и защита на потребителите, заместник-член на Комисията по икономически и парични въпроси и заместник-председател на Делегацията на ЕП за връзки с Китай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във