Банкеръ Daily

Финансов дневник

Слагат ПОС терминал във всяка институция

Съвсем скоро всяка от институция ще трябва да разполага с ПОС терминал за безкасово разплащане. Целта е намаляване на бюрокрацията.

Освен физически ПОС терминал, на следващ етап институциите ще трябва да изградят и виртуален -  всеки от нас да може да извършва плащания през интернет сайта на конкретната държавна или общинска служба. Според експерти обаче местната власт у нас е все още далече от истинското електронно управление.

В началото на юни премиерът Бойко Борисов проведе среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации за намаляването на административната тежест и облекчаването на режимите за работа с гражданите. Участниците се обединиха около идеята, че тези проблеми не търпят отлагане, има и финансиране, и ще се промени нормативната база. 

"Когато има административна тежест или хората си загубят дни за един документ, всичко това създава усещане и за тревожност, и за корупция, и за напрежение в обществото. Искаме да поставим гражданите и бизнеса в положение да не се реди гише след гише, да си огорчава с дни живота. Надали има някой политик, който това да не го е поставял във фокуса на своето предизборно говорене. Искам да положим цялата си воля това да се случи. Нито имаме месеци, нито години. Нито имаме време за анализи. Трябва да постигнем такъв синхрон с общините, че това да се получи. Където е необходимо ще се вложат средства“, коментира Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във