Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Скъпото евро не е по вкуса на ЕЦБ

Еврото направи трети опит за последните две седмици да се задържи над 1.19 щ. долара и дори успя за кратко да докосне 1.2011 долара (най-високата котировка от май 2018-а) . Това стана на 1 септември,а после  за пореден път бързо се върна под 1.19 долара. 

Инвеститорите градят позиции в единната европейска валута от месеци и тя е с 12% над мартнеския си минимум - от 1.0636 щ. долара. Подкрепата за еврото идва от силния отговор на Европейския съюз на заразата от коронавируса, а решението на Федералния резерв да ореже лихвите до нула процента и да инжектира огромни количества ликвидност заличи предимствата на по-високата доходност на щатските облигации, деноминирани  в зелени пари.    

Поредният неуспешен щурм на еврото се отдава на различни причини - просто защото работата на анализаторите е да "диагностицират" случващото се. Според част от тях основният виновник за обрата е членът на Европейската централна банка Филип Лейн и по-специално коментарът му от 2 септември, че нивото на еврото "наистина има значение" за паричната политика на институцията. За Шон Осбърн - главен валутен стратег на "Скотиябанк" - думите на Лейн са "първият реален отпор  на ЕЦБ срещу поскъпването на единната парична единица.  Осбърн допълва, че пазарът е с многобройни дълги позиции в евро и е възможен и тест на ниво 1.1750 щ. долара.  

Подемът на еврото в никакъв случай не е благоприятен за еврозоната. Потребителските цени в общността   през август са паднали за първи път за последните четири години , потапяйки региона в дефлация. Тове е сериозен проблем за ЕЦБ, защото силната валута по правило ограничава инфлацията като понижава цената на вноса. 

Не липсват анализатори, които отдават поскъпването на щатския долар, респ. спада на еврото, на  огласения в началото на септември по-силен от очаквания ръст на производствената активност на САЩ през август, особено на новите производствени заявки.

Крис Търнър - валутен стратег в "Ай Ен Джи груп" - очаква търговията евро-долар да се позиционира в близост до 1.20 щ. долара за едно евро за известен период от време. Според Търнър  това движение  ще бъде подкрепено от "по-масов спад на зелените пари, защото реалната доходност на американските държавни облигации ще затъне по-дълбоко в отрицателното пространство". 

Да припомним, че към края на миналата седмица Федералният резерв обяви промяна на паричната си стратегия, която вероятно ще задържи лихвените проценти ниски, а  заетотта - висока, за по-дълъг период от време. В резултат, реалната доходност (от която е извадена инфлацията) на базовите десетгодишни щатски облигации слезе близо   до минус 1.1% и е с по-малко от 15 базови пункта над аналогичните по срочност германски книжа. Този диференциал беше над 100 базови точки през март, което е сериозен удар върху конкурентното предимство на американците. 

Не по-малко  значение имат и президентските избори отвъд Атлантика през ноември, които могат да се окажат още една пречка пред зелените пари заради несигуността, която внасят на валутните пазари. 

За Алън Ръскин - главен международен стратег на "Дойче банк" - историята работи в полза на еврото. "От 2003-а до 2018-а единната европейска валута е гравитирала, поне за кратко, около и над 1.20 щ. долара". Ръскин смята, че "няма нищо специално в търговията в диапазона 1.20-1.25 долара за едно евро".

В следобедните часове на 2 септември единната европейска валута се разменяше най-общо срещу  1.1880 щ. долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във