Банкеръ Daily

На раздяла с "Борисов 3":

Скоростно връщане към бюджетен дефицит

Третото правителство на Бойко Борисов отива в историята, гражданите се изправят отново пред урните през юли, а на креслата в Министерския съвет ще седне служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев. Късият живот на 45-ия парламент и нежеланието на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев да внесе актуализация на държавния бюджет обаче изглежда ще е трън в петата на служебното правителство. 

 

Анти-COVID помощите за гражданите и бизнеса ще се изчерпат в края на юни. Неяснотата започва след 30 юни, затова самият Радев изпреварващо сподели притеснението от задаващия се бюджетен капан, като посочи, че отиващия си кабинет на ГЕРБ "лишава българските пенсионери от подкрепа, в случай че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство".

От ГЕРБ отправиха директен отказ чрез депутата Тома Биков, който тези дни се изживява като говорител на екскабинета: "Няма как да бъде направена актуализация на бюджета от правителство в оставка. Няма как да поемем ние такава отговорност. Ако някой друг има желание да прави актуализация на бюджета, да направи правителство".

Това означава, че сегашното правителство завещава политиките на държавата, които е определило до края на годината на задаващия се служебен кабинет.

Борисов и хората му не оставят държавния бюджет в цветущо състояние. 

Към края на април хазната отчита съвсем крехък излишък в размер на 115 млн. лева.

Правителството направи рекордните 11.967 млрд. лв. разходи 

- с 25% повече от същия период на 2020 година само за първото тримесечие на тази година. Така за първи път от доста време насам в хазната се образува дупка при това още в началото на година. И ясно се видя, защо бе направен реверансът към концесионера на летище "София" - благодарение на еднократната авансова вноска от 660 млн. лева зейналата  дупката се е смалила.   

На последното си заседание отиващият си кабинет 

"Борисов 3" с едно свое решение изтри този крехък бюджетен излишък

На 5 май бе съобщено, че с допълнителни 240 млн. лева ще бъдат продължени общо пет мерки за запазване на заетостта и за подкрепа на семействата заради пандемията. По какъв точно начин, както обикновено, не бе добре пояснено.

Съобщено бе, че със 117 млн. лв. е удължена мярката 60/40 до края на юни. До момента по нея са изплатени 1.158 млрд. лв. и са запазени над 300 000 работни места натърти Борисов, за да чуят всички за огромната добрина, която е направил за нацията. 

Други четири мерки се подсигуряват с общо 120 млн. лева. До края на юни се осигурява мярката „Запази ме“ за компенсиране на работниците от затворените бизнеси със 75% от осигурителния доход. Отпуснатите средства са в размер на 25 млн. лева. По тази мярка вече били преведени 62.5 млн. лв. за компенсации на 51 653 работници.

Общо 50 млн. лв. е насочил екскабинета "Борисов 3" към мярката „Заетост за теб“, с която се подпомагат работодатели да разкриват нови работни места и да назначават безработни за до 6 месеца, като се покрива минималната работна заплата. До момента по програмата са разкрити близо 20 000 нови работни места. С допълнителните средства може да бъдат разкрити още 11 000 работни места.

Програмата за осигуряване на детегледачи „Родители в заетост“ продължава да работи с осигурените нови 23 млн. лв. Интересът към програмата е голям. Документи по нея ще може да се подават до края на май. От началото й са платени 73,9 млн. лв., като 6888 родители и семейства са ползвали или ползват в момента детегледач.

22 млн. лв. са предназначени за мярката за подпомагане с по 290 лв. на работно място в най-пострадалите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Туризъм“ и „Транспорт“. По тази мярка, която се удължава до края на май, са запазени 33 000 работни места, а преведените на фирмите средства са 48,2 млн. лв. Получили са ги 2936 работодатели и самоосигуряващи се.

Ефектът от това решение ще се види още в края на май. Още повече, че тези мерки бяха бюджетирани до края на април, т.е. се използват резерви от хазната и преструктуриране на разходите. 

Тоест още през юни в ръцете си служебното правителство ще има доста малко инструменти, за да управлява държавните финанси. Например ще може да направи леки размествания в бюджета с постановления на Министерския съвет, подобно на тези, които описахме, както и да емитира вътрешен, но не и външен дълг, за да финансира текущия дефицит. Както стана дума обаче, няма да може да внесе актуализация на бюджета при отсъствието на Народно събрание.

Депутатите от "Демократична България" пък дават индикация, че темата за

актуализация на бюджета ще се отвори чак през октомври

и то, само ако има съставено редовно правителство с действащ парламент. 

Единственият светъл лъч е, че към настоящия момент приходната част на бюджета върви що-годе добре. 

Отчетен е ръст на приходите с 2 млрд. лева спрямо края на април 2020 година. Ръстът спрямо предходната година се дължи на по-високите данъчни и неданъчни приходи, които нарастват с 2.3 млрд. лв., докато постъпленията от помощи намаляват с 0.3 млрд. лева.

"При съпоставката в частта на неданъчните приходи и приходите от ДДС следва да се има предвид също, че през месец април 2021 г. постъпиха предвидени приходи с еднократен за годината ефект в размер на 660 млн. лв. с ДДС, които представляват първоначално концесионно възнаграждение за държавата от концесията на Летище София", посочват от финансовото министерство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във