Банкеръ Daily

Финансов дневник

Скоро "рециклираните пари" ще движат икономиките по-дълго от безвъзмездната финансова помощ

Финансовите инструменти ще позволят повече български градове да станат икономически по-развити, социално по-привлекателни, с по-добра градска среда и условия за живот. Те са  инструмент в глобалната политика за постигане на модерни, съвременни, устойчиви и интелигентни градове. Това заяви министърът на регионалното развитие Николай Нанков на Третата международна конференция „Предизвикателствата пред кохезионната политика 2014 - 2020. Гъвкав Европейски бюджет и финансови инструменти в подкрепа на строителния сектор“. Тя се организира от Камарата на строителите в България и вестник „Строител“ и е под патронажа на Искра Михайлова – председател на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент.

Нанков отбеляза, че  положителните ефекти от инструментите са видими за регионите и градовете.

„Светът се променя, изпълнен е с нови предизвикателства и във времето на бюджетни ограничения от решаващо значение е да се използва пълният потенциал на всички фондове и на финансовите инструменти по оперативните програми“, подчерта министър Нанков. Той добави ,че финансовите инструменти са от ключово значение както за бизнеса, така и за публичния сектор.  „Често се говори, че след приключване на сегашния програмен период финансирането от ЕС ще се промени и ще премине от гранатово финансиране, където финансов ресурс се дава безвъзмездно на публични организации , към финансови инструменти“, коментира още Николай Нанков.

Според него поради тази причина от 2020 година все повече ще се говори за „рециклирани пари“,т.е. средства, които се ползват повече от веднъж, на база реинвестиции. „Тези средства ще продължават да движат икономиката доста по-дълго отколкото безвъзмездна финансова помощ. Колкото по-бързо се научим да се възползваме от тях толкова по-успешно ще се адаптираме към новите условия, категоричен бе регионалният министър.

Той подчерта, че страната ни е натрупала положителен опит от реализирането на проекти с висока добавена стойност, чрез финансови инструменти. Чрез инициативата „Джесика“ са реализирани инициативи за над 250 млн. лв. в градовете София, Пловдив, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен, където са изпълнени проекти в здравна, образователна, социална, бизнес инфраструктура, нови общински пазари, паркове, културни институции. От вложените инвестиции само 64 млн.лв. е била стойността на безвъзмездната финансова помощ, а останалият ресурс е частен.

В рамките на настоящата Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. за финансови инструменти е заложен ресурс в почти пет пъти по-голям размер, информира министър Нанков.  Той съобщи, че до края на годината се очаква да започнат работа трите  фонда за градско развитие, от които по един за Северна и Южна България и един за София, като част от големия фонд на фондовете. Ресурсът по линия на ОПРР е в размер на 375 млн.лева. От тях ще бъдат финансирани проекти на общините и бизнеса, като ще се толерира приоритетно публично-частните партньорства.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във