Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СКОНТОВИТЕ БРОКЕРИ АТАКУВАТ ГИГАНТИТЕ

Преди четири години Америтрейд (TD Ameritrade Holding Corp.) и съперниците й - сконтови брокери от САЩ Чарлз Шуоб (Charles Schwab Corp.) и И*Трейд файненшъл (E*Trade Financial Corp.), загубиха над 90% от пазарната си оценка заради краха на ИНТЕРНЕТ фирмите, който свали котировките на акциите им. Днес те контролират около 10% от финансовите активи на щатските домакинства срещу 7% през 2000 г., след като намалиха наполовина комисионите си, за да привличат инвеститори в процеса на възходящото движение на фондовите борси. Традиционните брокери като Мерил Линч, Смит Барни, Ю Би Ес и Моргън Стенли имат близо 15% пазарен дял - точно колкото и преди шест години.
Регистрираният в Сан Франциско Шуоб - най-големият по размер на активите сконтов брокер, намали през юни най-високата си търговска комисиона от 19.95 на 12.95 щ. долара, за да запази клиентите си да не избягат в Небраска при Америтрейд или в нюйоркската И*Трейд, които начисляват още по-ниски такси. През 2000 г. Шуоб вземаше по 37.38 щ. долара средно на търговска сделка. За сравнение, инвестиционните компании, които предлагат цялостно обслужване, като Моргън Стенли, прибират около 50 щ. долара за рутинна транзакция с акции. Те обаче ползват по правило финансови съветници, за да персонифицират контакта и приемат заявки по телефона или на лични срещи, предлагайки в добавка допълнителни услуги като имуществено планиране и управление на клиентски сметки. Те са предназначени главно за милионери, които охотно плащат надбавка за консултации.
Сконтовите брокери имат предимство, защото приемат заявки за ценни книжа чрез ИНТЕРНЕТ и ги изпълняват по електронен начин. Например И*Трейд - четвъртият по размер на активите играч от бранша, харчи по 1.83 щ. долара от средната си комисиона от 12.25 щ. долара за обработка на сделката, главно за компютри и такси за обмен и клиринг, твърди главният й оперативен директор Джарет Лилиън. Разходите на Америтрейд са в подобен размер - по 15 цента за всеки удържан за комисиона долар. Компаниите постигат ръст на печалбите си и снижават търговските такси, като поглъщат по-дребни конкуренти и преместват всичките си клиенти на единна електронна система. Редом с това Америтрейд и И*Трейд са закрили над хиляда работни места.
Цените на акциите на акциите на И*Трейд скочиха с 66% през миналата година, а на Шуоб - с 43 процента. За сравнение - борсовите котировки на най-голямата по пазарна капитализация групировка за ценни книжа Голдмън Сакс се повишиха с 48%, а на Мерил Линч - с 29 процента. През първото тримесечие на тази година Америтрейд отчете по 41 цента печалба преди облагането с данъци от всеки влязъл като приход долар - най-високото съотношение за бранша. Постиженията на И*Трейд и на Шуоб са съответно 37 и 31 процента. Поделението за частни клиенти на Мерил Линч пък обяви около 22% печалба - най-висока сред конкурентите. Тримата сконтови брокери са увеличавали печалбата си преди облагането й с данъци средно с 29% годишно от 2001-ва насам срещу 11% на най-големите традиционни брокери. Разбира се, не трябва да се забравя, че никой не пострада толкова тежко, колкото тях по време на борсовия спад от 2000-та до 2002 година. И че нито един от трите компании не успя да достигне борсовите си котировки от 1999 г., когато книжата на фирмите онлайн бяха обхванати от лудост. А ценовата война, която помогна за съживяването на дейността на сконтовите брокери, подяде постъпленията. Комисионите за търговски сделки на Шуоб, И*Трейд и Америтрейд се очаква да достигнат общо 2.4 млрд. щ. долара през тази година - доста под рекордните 4 млрд. долара през 2000 г., сочат сметките на някои анализатори.
Съществуват и други проблеми - например пробиви в компютърните системи. През юни Америтрейд беше наводнена от оплаквания, след като грешка в програмата попречи на някои клиенти да получат достъп до онлайн сметките си в продължение на няколко дни. Това кара тримата големи в бранша да намалят зависимостта си от търговските комисиони и да навлизат в типично банкови услуги, каквито са спестовните, чековите и депозитните сметки, депозитните сертификати и кредитните карти. От общите оперативни постъпления на И*Трейд през първото тримесечие на тази година 29% са дошли от търговски комисиони срещу 36% преди две години. През май компанията внесе документи да открие 13 банкови клона от Бостън до Сан Франциско. Америтрейд пък купи през януари тази година Ти Ди Уотърхаус (TD Waterhouse) от канадската Торонто-Доминиън бенк и успя да увеличи брокерските си клонове от четири на 143, удвои търговските си кредити до 7.3 млрд. щ. долара и утрои баланса на клиентските налични средства на 34.3 млрд. щ. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във