Банкеръ Daily

Финансов дневник

Скок на необслужваните бързи кредити с 56% за година

Размерът на необслужваните кредити от дружествата, специализирани в кредитиране (по-известни като фирми за бързи заеми), нарастват с 105.5 млн. лв. за година или около 56 процента, показват данните на БНБ към края на първото тримесечие на 2021 година. Така наречените "лоши" бързи кредити достигат 293.8 млн. лева. 

Неприятната статистика може да бъде обяснена с факта, че при дружествата, специализирани в кредитиране не бе въведен кредитен мораториум. Но данните можеше и да са още по-неблагоприятни. Ще припомним, че някои кредитополучатели се възползваха от безлихвените заеми с държавна гаранция, за да обслужат своите бързи кредити. Според анкета от март близо 40% от запитаните за какво ще използват или използват безлихвения ресурс признават, че ще с него ще покрият задължения към фирми за бързи кредити.

Вземанията по бързите заеми нарастват с 4.3% на годишна база или 128 млн. лева до общо 3.128 млрд. лева към края на месец март тази година. От началото на годината повишението е с 1.8% или 55.7 млн. лева. Кредитите на домакинствата оформят 76.2% от всички вземания, като достигат 2.352 млрд. лева.

Любопитно е също, че в матуритетната структура преобладават кредитите над 5 години, които са 1.379 млрд. лв. в края на март 2021 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във