Банкеръ Daily

Финансов дневник

Скандалът "Уайъркард" ще прекрои европейския финансов надзор

Валдис Домбровскис

Скандалът "Уайъркард" ще мотивира усилията на Брюксел да завиши финансовия надзор на равнище Европейски съюз, защото колапсът на германската компания е доказал нуждата от по-силна защита срещу измами, коментира за "Файненшъл таймс" Валдис Домбровскис.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия с ресор икономическа политика посочва още, че Брюксел проучва как да повиши ролята на одитните комитети на регистрираните на фондовите борси дружества, за да се гарантира, че те осъществяват достатъчен контрол.   

Домбровскис споделя, че падението на германската група за разплащания е затвърдило мнението му, че предишният осуетен опит на ЕК да засили позициите на европейските финансови надзорници е бил "пропусната възможност" и е наложителен още един тласък. Еврокомисарят е убеден, че случаят трява да се разследва задълбочено и от него да се извлекат конкретни заключения. 

"Уайркард" бе принудена да внесе документи за несъстоятеност на 25 юни след като призна, че 1.9 млрд. евро от баланса й вероятно никога "не са съществували", което се превърна в един от най-големите корпоративни скандали в историята на ЕС. Впоследствие се оказа, че одиторът на компанията - "Ърнст и Янг"- в продължение на повече от три години не е проверявал наличностите по някои банкови сметки на фирмата, а германските регулатори отнесоха маса критики, че не са упражнили адекватен контрол върху фирмения бизнес. 

Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA) обяви през юли, че ще провери действията на германския финансов надзорник BaFin и на независимия частен счетоводен контролен орган FREP, който наблюдава сметките на германските компании. Разследването, което е разпоредено от господин Домбромвскис, трябва да установи дали германските власти имат пропуски в прилагането на европейските закони за подаване на действителна финансова информация от регистрираните на борсите компании.  

Брюксел смята "Уайъркард" за особено притеснителен казус, защото той нарушава три линии на защита на европейските инвеститори: изисквания към регулирането и корпоративното управление, което гарантира, че фирмите представят верни сметки; работата на одиторите - регулирана от Брюксел сфера на дейност; наличието на сигурен надзор от публичните органи. ЕК "обследва и ролята на одитните комитети", за да установи дали не трябва да се въведе по-стриктна нормативна база и при тях.

През 2017-а Домбровскис оглави усилията на Брюксел да реформира ESMA - базираният в Париж орган, натоварен със задачата да контролира как се прилагат регулациите на финансовия пазар на ЕС - и на сестринските надзорни агенции за банки и застрахователи, в опит да ги направи по-ефективни в следенето на дейността на националните надзорници.

За да ограничи влиянието на контролните органи на отделните страни членки на общността върху трите наднационални агенции, Домбровскис предложи те да станат по-независими във финансово отношение, с нови структури за вземане на решения и персонал на пълен работен ден с изпълнителни правомощия и с по-големи отговорности.

В момента дейността на ESMA се ръководи от надзорен борд, чийто състав в по-голямата си част е композиран от представители на националните агенции. Повечето от предложенията на Домбровскис по онова време обаче бяха отхвърлени от правтелствата на страните от ЕС, които имат решаваща дума по представените планове. Мотивите им бяха, че прекалено много правомощия се отнемат от националните власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във