Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Скандалът "Уайъркард" разгони клиентите на "Ърнст и Янг"

Третата по размер на активите германска банка - KfW - може да се откаже от услугите на одитора "Ърнст и Янг" заради ролята му в гръмкия счетоводен скандал с германската финансово технологична компания "Уайъркард", твърдят запознати с въпроса лица. Засега няма официално решение, но германското правителство държи под око одитния процес на държавната банкова група.

"Комерцбанк" и DWS Group вече обърнаха гръб на "Ърнст и Янг", критикуван за лоша работа и конфликт на интереси през последните години.  Компанията е един от членовете на "Голямата четворка одитори", в която влизат още "Прайсуотърхаус Купърс", "Кей Пи Ем Джи" и "Делойт".

 

Анализаторите очакват още компании да сменят одиторите си, защото мениджърите им искат да покажат, че приемат сериозно обвиненията срещу "Ърнст и Янг". Реакцията е по-скоро с германски адрес, защото заради ролята на одитора в счетоводната измама на "Уайъркард" е възможен конфликт на интереси. Доста германски клиенти на "Ърнст и Янг" са били инвеститори в платформата за онлайн разплащания и ще се опитат да си върнат вложенията след като акциите й загубиха 99% от пазарната си оценка в резултат на разкритията за счетоводните манипулации и внесената на 25 юни молба от "Уайъркард"  за несъстоятелност.

Заплетената измама

Говорителката на KfW обяви, че банковото ръководство преговаря за четиригодишна сделка, която влиза в сила през 2022-а и отказа коментар по темата.

От "Ърнст и Янг" пък определиха липсващите 1.9 млрд. евро от баланса на "Уайркард" като добре обмислена заплетена измама, която дори най-усърдните проверки трудно биха открили. Въпреки оправданията обаче одиторът е включен като ответник по колективния граждански иск срещу "Уайъркард" по обвинение, че не се е справил с най-важните си задължения.

Мениджърите на поделението за управление на активи на "Дойче банк" - DWS - обявиха в началото на септември, че не са съгласни с подновяването на договора за одит с "Ърнст и Янг" заради "възможен бъдещ конфликт на интереси". DWS е инвестирал около 1 млрд. евро в "Уайъркард" чрез няколко фонда през миналата година и планира да съди платформата.  

"Комерцбанк" информира на 2 септември, че ще предложи подмяна на банковите одитори на следващото общо събрание на акционерите през 2021-а. Причината - да бъде предотвратен конфликт на интереси, защото банката все още е кредитор на "Уайъркард", обясни говорителка на институцията. 

На 14 септември, в писмо до клиентите си, одиторът "Ърнст и Янг" е признал за проблемите на поделението си със германския бизнес и е обещал подкрепа на тамошното си звено, твърдят  репортери на агенция "Блумбърг". В писмото пишело, че външните проверки на регионалните контролни органи ще продължат няколко месеца и фирмата ще предостави всички поискани от властите документи, за да бъдат защитени високите очаквания на обществеността и акционерите. Което анализатори тълкуват като признание за сериозни трусове и продължаващи загуби на клиенти.

Още бегълци ?

Не всички бягства от услугите на „Ърнст и Янг“ са свързани с "Уайъркард". Например, през юни циментовият комбинат "Хайделберг семент" реши да прехвърли одита си на "Прайсуотърхаус Купърс" след десетилетия работа с "Ърнст и Янг", за да изпълни указанията на Европейския съюз за ротация на одиторите. Германската инженерна фирма "Билфингер" промени по сходни причини одитора си през миналата година. 

През миналата седмица във Великобритания "Делойт" беше глобена с рекордните 15 млн. брит. паунда заради одита на софтуерната корпорация "Аутонъми корп.", забъркана в счетоводен скандал преди десет години. Британският одитен регулатор FRC (Financial Reporting Council) глоби и двама бивши партньори на "Делойт" след като установи, че те не са работили "компетентно и с необходимата грижа". "Делойт" ще трябва да плати и разноските по делото в размер на 5.6 млн. паунда.

Гневът към одиторите

Световните счетоводни компании са подложени на унищожителни критики от регулаторните органи и от политиците, откакто създадоха и развиха привлекателните си консултантски поделения, които им носят солидни приходи и надграждане на бранда - резултат, непосилен за рутинния одитен процес.

Като израз на негодувание Британският одитен регулатор FRC разпореди на счетоводните компании от "Голямата четворка" да разделят одитните и консултантските си поделения до средата на 2024-а. (ПОДЧЕРТАНОТО - В СИН КУРСИВ, МОЛЯ!!!!)

Това стана особено наложително след колапса на мултинационалната корпорация от строителния бранш "Карилиън" и впоследствие - на туроператора "Томас Кук". 

Критиците на това изискване обаче не са убедени, че то ще проработи. Просто защото одиторите ще запазят правото си да реализират почти половината от приходите си от консултантски услуги за клиентите, ще могат да местят служители от одиторски на консултантски позиции и обратно, а счетоводителите ще са под прекия контрол на фирмените главни изпълнителни директори, които ще надзирават и консултантските звена. 

За професора по счетоводство и икономика от Лондонския университет Ричард Мърфи подобно "упражнение би било козметично". Не липсват и експерти, които твърдят, че разделянето на одитния от консултантския бизнес то няма да стимулира конкуренцията от страна на по-дребните фирми, нито ще направи одиторите по-независими от клиентите им.

Защо са нужни реформи?

Колапсът на "Карилиън" (одитиран от "Кей Пи Ем Джи") се случи през 2018-а, след като правителството отказа да спаси компанията, което доведе до загубата на почти 3000 работни места и на 2 млрд. паунда неплатени сметки на 30 000 доставчици и подизпълнители.

"Томас Кук" фалира през септември 2019-а и остави без работа 9000 служители на Острова плюс 150 000 неприбрани туристи от различни места по света. Което принуди британският регулаторен орган FRC да започне разследване на "Ърнст и Янг".

Оттогава насам нещата изобщо не са се подобрили. Регистрираният на борсата в Лондон болничен оператор от Близкия изток "Ен Ем Си хелт" започна да пропада в началото на годината в резултат на необявени дългове и обвинения в измама, довели до напускането на висши изпълнителни директори. И до разследване на FRC как "Ърнст и Янг" е проверявал финансовите отчети на "Ен Ем Си". Няколко месеца по-късно, през юни, се появи признанието на "Уайъркард" за липсващи 1.9 млрд. евро и внасяне на документи за несъстоятелност. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във