Банкеръ Daily

Финансов дневник

Скандалът "Уайъркард" обезглави германския финансов регулатор

Феликс Хуфелд

Ръководителят на германския финансов надзорник BaFin - Феликс Хуфелд - и заместничката му Елизабет Рьогеле подадоха оставки след като финансовият министър на Германия - Олаф Шолц - заяви, че е необходима "промяна на върха" на регулатора. В официално изявление Шолц подчерта, че аферата "Уайъркард" е показала, че германската система за финансово регулиране "трябва да бъде реорганизирана, така че да изпълнява по-ефективно ролята си". Берлин все още не е посочил имената на новите ръководители на надзорника.

Напускането на Хуфелд, който ръководи BaFin от 2015-а, бе обявена в късния следобед на 29 януари. Няколко часа по-късно финансовото министерство съобщи, че и госпожа Рьогеле, която отговаряше за надзора на финансовите пазари, също се оттегля. 

Да припомним, че германската компания за финансови технологии "Уайъркард" разкри през юни 2020-а, че от сметките й липсват 1.9 млрд. евро, а месец по-късно обяви несъстоятелност. Срещу бившия й главен изпълнителен директор Маркус Браун тече разследване по обвинения в криминален рекет, ощетил кредиторите с 3.2 млрд. евро. Браун отказва каквато и да било противозаконна дейност.

От месеци BaFin е подложен на унищожителни критики, че е пренебрегнал ранните предупреждения за измами в "Уаъркард" и че е атакувал журналисти и "продавачи на късо", посочили нередности в управлението на платформата за онлайн разплащания. През април 2019-а финансовият надзорник внесе криминално оплакване срещу репортери на "Файненшъл таймс", предизвикало разследване на изнесените факти. То бе прекратено няколко месеца след колапса на "Уаъркард". Европейският орган за ценни книжа и пазари ESMA) пък критикува BaFin за "пропуски" при управлението на скандала. 

Дни след като измамата бе открита, господин Хуфелд призна, че "цяла гама от частни и публични субекти, включително и BaFin, не са били достатъчно ефективни" за предотвратяване на "пълната катастрофа" в "Уайъркард". През следващите месеци обаче той възприе по-враждебен тон и периодично защитаваше действията на надзорника по случая. "Файненшъл таймс" пък разкри през миналата седмица, че Хуфелд е предположил, че "Уайъркард" може да е станал жертва на организиран преврат от инвеститори, продавали целенасочено на зелено акции на компанията. И то след като самата компания е признала за дупката в баланса си. 

Натискът върху BaFin обаче устойчиво се засилваше, особено след като германският Бундестаг създаде през миналата година специална комисия за разследване на дейността на регулатора, допуснал да се случи скандала с "Уайъркард". Раздразнението на Берлин достигна точката на кипене след като бяха разкрити действията на членове на екипа на BaFin. Миналата седмица рагулаторът съобщи, че е внесъл криминално обвинение срещу свой служител, че се е възползвал от вътрешнофирмена информация при търговия с акции на "Уайъркард" през юни 2020-а. "Файненшъл таймс" пък потвърди на 29 януари, че решението на оторизираните органи да забранят "скъсяването" на акциите на пратформата за онлайн разплащания през 2019-а е основано на доказателства, предоставени от самата компания.

Господин Шолц първоначално отказваше да притиска Хуфелд и вместо това акцентира върху мащабен план за реформиране на надзорника, с което да възстанови доверието в германската система за регулиране. В хода на натрупване на доказателствата за пропуските на BaFin обаче финансовият министър бе принуден да предприеме по-драстични действия. И обяви, че планираните реформи на регулатора могат да успеят само със "смени на върха".

Facebook logo
Бъдете с нас и във