Банкеръ Weekly

Финансов дневник

СКАНДАЛЪТ С БАВАГ ПРЕРАСНА В ЕКШЪН

Правителството на Австрия е готово да похарчи 900 млн. евро, за да защити местната банка Баваг (Bawag PSK Bank) в случай на евентуален масов отлив на клиенти, предизвикан от фалита на щатския брокер за търговия на фючърсни контракти Рефко. Гаранцията на правителството ще остане в сила до 1 юли 2007 година. На пресконференция във Виена, приключила в малките часове на 1 май, главният изпълнителен директор на Баваг Евалд Новотни заяви, че държавата и австрийските банки са се съгласили да предоставят на злощастната кредитна институция общо 1.35 млрд. евро. По този начин се решават всички потенциални претенции от страна на САЩ. Както е известно, миналата седмица кредиторите на Рефко подадоха съдебен иск срещу Баваг в съда по фалитите в Ню Йорк за възстановяване на щети в размер на 1.3 млрд. щ. долара. Делото засили слуховете, че банката няма да успее да погаси задълженията си.
Към края на октомври 2005 г. Баваг по данни от нейната ИНТЕРНЕТ страница е имала активи в размер на 51 млрд. евро. Тя има около 1.2 млн. дребни клиенти, 157 клона и 1300 офиса в пощенски станции на територията на Австрия. Правителството на австрийския канцлер Волфганг Шусел и ръководството на централната банка посветиха миналата седмица на интензивни преговори за осигуряване на финансиране на изпадналата в беда кредитната институция, която е собственост на Федерацията на австрийските профсъюзи. Връзките й с Рефко датират от 1999 г., когато Баваг купува 10% от акциите му. Банката е използвала сметките си при нюйоркския брокер, за да укрие почти 1 млрд. евро загуби от търговия с хеджингови фондове, натрупани в периода 1995-2000 година. Освен това Баваг е отпуснала и заеми на Рефко, гарантирани от поне 27-процентен дял в него, заяви на 28 април Федерацията на австрийските профсъюзи. Рефко фалира през октомври 2005-а след обвинения в измама. Сега австрийската банка се опитва да възстанови отпуснатите на бившия главен изпълнителен директор на брокера Филип Бенет 350 млн. евро. Той е подведен под отговорност за измама, но пледира, че е невинен и очаква да започне делото срещу него.
Съдът по фалитите в Ню Йорк изслуша на 1 май пледоариите на кредиторите на Рефко и на ръководството на Баваг. Двете страни постигнаха споразумение да се вдигне възбраната над банковите активи в САЩ, наложена на 25 април, така че кредитната институция да възстанови задокеанските си операции си, при условие че поддържа определен минимален баланс по сметките си там.
Австрийският канцлер Волфганг Шусел, вицеканцлерът Хюберт Горбах и финансовият министър Карл-Хайнц Грасер си откриха на 2 май спестовни сметки в Баваг, за да демонстрират подкрепа за банката пред клиентите й. Те вече се бяха наредили на опашка, за да изтеглят парите си. Никой не трябва да смесва този скандал с общото състояние на финансовия сектор в Австрия - коментира в интервю Грасер. - Баваг, макар и криминален случай, е изключение. Финансовият министър изказа надежда, че до края на годината банката ще бъде продадена.
Ходът на Австрия да подкрепи Баваг с държавни пари е поредната акция на европейско правителство за спасяване на изпаднала в беда финансова институция. Германия проведе през 2001 г. спешна спасителна операция за Банкгезелшафт Берлин (Bankgesellschaft Berlin), която бе на прага на фалит заради губещи инвестиции в недвижима собственост. Френското правителство пък спаси Креди Лионе (Credit Lyonnais) през 1995 г., което му струваше почти 27 млрд. щ. долара. В резултат на спешната намеса на австрийския кабинет, по данни на германската Дойче Банк (Deutsche Bank), годишните разходи за застраховане на 10 млн. евро дълг на Баваг за пет години чрез кредитни суапови сделки (credit-default swaps) се понижиха с 11 базови точки (или с 11 хил. евро) в сравнение с 26 април.
В момента щатската инвестиционна банка Моргън Стенли (Morgan Stanley) търси купувач за Баваг. Ръководството й възнамерява да върне парите на кредиторите от Австрия със средствата от тази продажба, съобщи Новотни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във