Банкеръ Daily

Финансов дневник

"Ситигруп" повишава заплатите на младши банкери 

"Ситигруп" качва трудовите възнаграждения на младшите си инвестиционни банкери. Това е поредният кредитор от Уолстрийт, който се опитва да подобри условията на работа на по-младия персонал след публичното оплакване на група банкери на "Голдмън Сакс груп" за непоносимото натоварване, особено по време на дистанционната им дейност заради пандемията от коронавируса. Във вътрешна паметна записка до персонала на 2 юли ръководството на "Ситигруп" съобщава, че повишава основните заплати на заместник-директорите, сътрудниците и анализаторите в банковото управление за капиталови пазари и консултантски услуги от 1 юли.  

"Тези служители са високо ценен ресурс, допринасящ в огромна степен за успеха и силата на звеното", подчертават в посланието (което са прочели репортери на "Файненшъл таймс") двамата му ръководители Тайлър Диксън и Маноло Фалко. Те допълват, че особено в сегашните условия е важно да се признае таланта и усилията на банкерите за изпълнението на задачите и за обслужването на клиентите. 

В управлението за капиталови пазари и консултантски на "Ситигруп" работят грубо 6 хил. души в глобален план. Повишенията на заплатите варират от 15 до 25 хил. щ. долара и ще качат възнагражденията на анализаторите с едногодишен стаж в САЩ до 100 хил. долара годишно, твърди добре информиран източник. В тази сума не влизат премиите. 

В големите инвестиционни банки, към които се числи и "Ситигруп", средната заплата на анализаторите с една година стаж е 91 хил. щ. долара, по информация на най-значимата финансова общност в света Wall Street Oasis. Конкурентните инвестиционни акули "Джей Пи Моргън Чейз" и "Барклейз" също са качили възнагражденията на младшите си анализатори от 85 на 100 хил. долара, твърдят запознати с темата лица. 

Инвестиционните банкови услуги са пословични с изискванията за дълги и интензивни работни часове, които се увеличиха по време на пандемията. В средата на март група от 13 недоволни анализатори с едногодишен стаж в "Голдман Сакс груп" разбуниха духовете с професионално изработена, базирана на опита им презентация за стила на работа в инвестиционната банка. Заключението от представения "Анализ на работните условия" бе, че младшите банкери работят средно по 100 часа седмично, че спят по пет часа на нощ и че мнозинството от тях са се чувствали жертви на тормоз на работното място. 

След публикацията, която се появи за първи път в "Ню Йорк таймс", доста банки взеха мерки да компенсират по-младите банкери за допълнителния стрес. "Джефрис файненшъл груп" предложи на младшите си служители ред екстри, включително желаните от тях уреди за фитнес, шосейни велосипеди и продукти на "Епъл". "Креди Сюис" пък раздадал на банкерите си премии от по 20 хил. долара, по информация на агенция "Блумбърг".     

"Ситигруп" засега предприема по-гъвкав подход при връщането на служителите си по работните им места в сравнение с основните си конкуренти "Голдмън Сакс груп" и "Моргън Стенли". Ръководството обяви, че по-голямата част от персонала ще работи по "хибриден" модел: три дни седмично в офиса и два дни от вкъщи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във